Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters upplevelse av smärta och obehag i samband med dt-kolografi och koloskopi

Hagström, Katarina and Nilsson, Louise (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
DT-kolografi och koloskopi är två vanligt förekommande undersökningar som kan göras i syfte att upptäcka kolorektalcancer eller förstadier till denna. Gemensamt för DT-kolografi och koloskopi är att de har undersökningsmoment som kan upplevas obehagliga och smärtsamma för patienterna. Syftet med litteraturstudien var att belysa och jämföra patienternas smärt- och obehagsupplevelser i samband med dessa undersökningar. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades. I fyra av sju studier framkom det att smärtan graderades som högre vid koloskopi än vid DT-kolografi. Obehaget graderades högre vid koloskopi i fem av åtta studier. Ett moment som genererade obehag inför båda undersökningarna var tarmförberedelserna. Vidare framkom det ett samband... (More)
DT-kolografi och koloskopi är två vanligt förekommande undersökningar som kan göras i syfte att upptäcka kolorektalcancer eller förstadier till denna. Gemensamt för DT-kolografi och koloskopi är att de har undersökningsmoment som kan upplevas obehagliga och smärtsamma för patienterna. Syftet med litteraturstudien var att belysa och jämföra patienternas smärt- och obehagsupplevelser i samband med dessa undersökningar. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades. I fyra av sju studier framkom det att smärtan graderades som högre vid koloskopi än vid DT-kolografi. Obehaget graderades högre vid koloskopi i fem av åtta studier. Ett moment som genererade obehag inför båda undersökningarna var tarmförberedelserna. Vidare framkom det ett samband mellan deltagarnas preferenser och upplevelsen av smärta och obehag. De som hade upplevt en undersökning som smärtsam och obehaglig föredrog den undersökningen som upplevts lindrigare. Sammanfattningsvis framgick att DT-kolografi föredras i störst utsträckning sett ur ett smärt-och obehagsperspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hagström, Katarina and Nilsson, Louise
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
DT-kolografi, koloskopi, smärta, obehag
language
Swedish
id
2531377
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531377,
  abstract     = {{DT-kolografi och koloskopi är två vanligt förekommande undersökningar som kan göras i syfte att upptäcka kolorektalcancer eller förstadier till denna. Gemensamt för DT-kolografi och koloskopi är att de har undersökningsmoment som kan upplevas obehagliga och smärtsamma för patienterna. Syftet med litteraturstudien var att belysa och jämföra patienternas smärt- och obehagsupplevelser i samband med dessa undersökningar. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades. I fyra av sju studier framkom det att smärtan graderades som högre vid koloskopi än vid DT-kolografi. Obehaget graderades högre vid koloskopi i fem av åtta studier. Ett moment som  genererade obehag inför båda undersökningarna var tarmförberedelserna. Vidare framkom det ett samband mellan deltagarnas preferenser och upplevelsen av smärta och obehag. De som hade upplevt en undersökning som smärtsam och obehaglig föredrog den undersökningen som upplevts lindrigare. Sammanfattningsvis framgick att DT-kolografi föredras i störst utsträckning sett ur ett smärt-och obehagsperspektiv.}},
  author       = {{Hagström, Katarina and Nilsson, Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters upplevelse av smärta och obehag i samband med dt-kolografi och koloskopi}},
  year         = {{2011}},
}