Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av att arbeta med svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning

Siivola, Niklas and Jansson, Petrus. (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
SOS Alarm Sverige AB bedömer, prioriterar och larmar ut ambulansbehov. För att prioritera används beslutstödsystemet ”Svenskt Index för Akutmedicinsk Larmmottagning. Kvantitativa studier har undersökt olika aspekter rörande beslutstödsystem emellertid finns det ett behov av kvalitativa studier som beskriver beslutstödsystemets funktionalitet. Syftet med studien var att beskriva SOS Alarm Sverige AB sjukvårdsoperatörens upplevelse av ”svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning” som arbetsverktyg. Metoden som användes var kvalitativ innehållsanalys utifrån nio intervjuer.Balansen mellan överprioritering och underprioritering bör diskuteras och att beslutstödsystemet överprioriterar behöver förtydligas för ambulansorganisationen. Index... (More)
SOS Alarm Sverige AB bedömer, prioriterar och larmar ut ambulansbehov. För att prioritera används beslutstödsystemet ”Svenskt Index för Akutmedicinsk Larmmottagning. Kvantitativa studier har undersökt olika aspekter rörande beslutstödsystem emellertid finns det ett behov av kvalitativa studier som beskriver beslutstödsystemets funktionalitet. Syftet med studien var att beskriva SOS Alarm Sverige AB sjukvårdsoperatörens upplevelse av ”svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning” som arbetsverktyg. Metoden som användes var kvalitativ innehållsanalys utifrån nio intervjuer.Balansen mellan överprioritering och underprioritering bör diskuteras och att beslutstödsystemet överprioriterar behöver förtydligas för ambulansorganisationen. Index som arbetsverktyg är fungerande vid tydliga akuta symtom medan vid tvetydigare och föränderligare symtom så ter sig index svårtolkat. Index behöver även justeringar i innehåll och uppbyggnad. Tidigare arbetslivserfarenheter som intervjupersonerna har kan relateras till vilket stöd de upplever och vilka utvecklingsmöjligheter de kan se i arbetsverktyget. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Siivola, Niklas and Jansson, Petrus.
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie med operatörer vid SOS Alarm Sverige AB Malmö.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
priority despatch, operator, emergency, ambulance
language
Swedish
id
2531401
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531401,
  abstract     = {{SOS Alarm Sverige AB bedömer, prioriterar och larmar ut ambulansbehov. För att prioritera används beslutstödsystemet ”Svenskt Index för Akutmedicinsk Larmmottagning. Kvantitativa studier har undersökt olika aspekter rörande beslutstödsystem emellertid finns det ett behov av kvalitativa studier som beskriver beslutstödsystemets funktionalitet. Syftet med studien var att beskriva SOS Alarm Sverige AB sjukvårdsoperatörens upplevelse av ”svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning” som arbetsverktyg. Metoden som användes var kvalitativ innehållsanalys utifrån nio intervjuer.Balansen mellan överprioritering och underprioritering bör diskuteras och att beslutstödsystemet överprioriterar behöver förtydligas för ambulansorganisationen. Index som arbetsverktyg är fungerande vid tydliga akuta symtom medan vid tvetydigare och föränderligare symtom så ter sig index svårtolkat. Index behöver även justeringar i innehåll och uppbyggnad. Tidigare arbetslivserfarenheter som intervjupersonerna har kan relateras till vilket stöd de upplever och vilka utvecklingsmöjligheter de kan se i arbetsverktyget.}},
  author       = {{Siivola, Niklas and Jansson, Petrus.}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av att arbeta med svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning}},
  year         = {{2011}},
}