Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelsen av egen blodtrycksmätning samt egenvårdsråd inom primärvård

Meijer, Susanne and Veseli, Gjyla (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Hypertoni är en vanlig folksjukdom med multifaktoriella orsaker bl.a. tobaksbruk, övervikt och inaktivitet. Vårdcentraler har inrättat speciella rum för individer att själv mäta sitt blodtryck. Syfte: Att undersöka individens upplevelse av att själv mäta sitt blodtryck på vårdcentral samt om skriftliga egenvårdsråd stimulerar till livsstilsförändring. Metod: Kvalitativa intervjuer utfördes med 12 respondenter, analysmetod innehållsanalys. Resultat: Innehållsanalysen resulterade i två teman; 1. Upplevelsen av att själv mäta sitt blodtryck uppfattades som en god tillgänglighet men tekniskt svår att hantera, utifrån kategorierna; miljö, teknik, tillgänglighet, trygghet och otrygghet. 2. Utmaningen med att motivera sig för livsstilförändringar... (More)
Hypertoni är en vanlig folksjukdom med multifaktoriella orsaker bl.a. tobaksbruk, övervikt och inaktivitet. Vårdcentraler har inrättat speciella rum för individer att själv mäta sitt blodtryck. Syfte: Att undersöka individens upplevelse av att själv mäta sitt blodtryck på vårdcentral samt om skriftliga egenvårdsråd stimulerar till livsstilsförändring. Metod: Kvalitativa intervjuer utfördes med 12 respondenter, analysmetod innehållsanalys. Resultat: Innehållsanalysen resulterade i två teman; 1. Upplevelsen av att själv mäta sitt blodtryck uppfattades som en god tillgänglighet men tekniskt svår att hantera, utifrån kategorierna; miljö, teknik, tillgänglighet, trygghet och otrygghet. 2. Utmaningen med att motivera sig för livsstilförändringar upplevdes som svår utifrån bristande motivation och otillräckliga kunskaper i ämnet, utifrån kategorierna; levnadsvanor, livsstilsförändringar, livsstil och motivation. Konklusion: Individer upplevde ökad trygghet då de själv mätte sitt blodtryck på vårdcentral men kunde även uppleva rädsla, oro, och svårigheter av att själva hantera blodtrycksutrustningen. Utmaningen till förändrad livsstil upplevdes som svår utifrån bristande motivation och otillräckliga kunskaper i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Meijer, Susanne and Veseli, Gjyla
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
blodtryck, egenmätning, distriktssköterska, livsstilsförändringar, undervisning
language
Swedish
id
2531434
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531434,
  abstract     = {{Hypertoni är en vanlig folksjukdom med multifaktoriella orsaker bl.a. tobaksbruk, övervikt och inaktivitet. Vårdcentraler har inrättat speciella rum för individer att själv mäta sitt blodtryck. Syfte: Att undersöka individens upplevelse av att själv mäta sitt blodtryck på vårdcentral samt om skriftliga egenvårdsråd stimulerar till livsstilsförändring. Metod: Kvalitativa intervjuer utfördes med 12 respondenter, analysmetod innehållsanalys. Resultat: Innehållsanalysen resulterade i två teman; 1. Upplevelsen av att själv mäta sitt blodtryck uppfattades som en god tillgänglighet men tekniskt svår att hantera, utifrån kategorierna; miljö, teknik, tillgänglighet, trygghet och otrygghet. 2. Utmaningen med att motivera sig för livsstilförändringar upplevdes som svår utifrån bristande motivation och otillräckliga kunskaper i ämnet, utifrån kategorierna; levnadsvanor, livsstilsförändringar, livsstil och motivation. Konklusion: Individer upplevde ökad trygghet då de själv mätte sitt blodtryck på vårdcentral men kunde även uppleva rädsla, oro, och svårigheter av att själva hantera blodtrycksutrustningen. Utmaningen till förändrad livsstil upplevdes som svår utifrån bristande motivation och otillräckliga kunskaper i ämnet.}},
  author       = {{Meijer, Susanne and Veseli, Gjyla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelsen av egen blodtrycksmätning samt egenvårdsråd inom primärvård}},
  year         = {{2011}},
}