Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

jag hittar en styrka och föder fram en gåva större än man kan förstå...

Percat, Ariella, Magnusson, Cecilia and Ekstrand, Eva (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Föda barn är en omvälvande händelse i livet och upplevelsen har stor betydelse för föräldrarna. Forskning har inte kunnat visa att psykoprofylax och föräldrastöd har betydelse för förlossningsupplevelsen. Genom årtionden har psykoprofylax genomgått förändringar utan att det bevisats vilka effekter de har på förlossningen. Syftet med studien är att undersöka vilken betydelse psykoprofylax och föräldrastöd/för- äldrautbildning har för kvinnors förlossningsupplevelse. En kvantitativ empirisk studie har utförts. Via enkät undersöktes om psykoprofylax och föräldrastöd/utbildning hade betydelse för 111 kvinnors förlossningsupplevelse. Resultatet visade att de flesta av kvinnorna som gått psykoprofylax eller föräldrastöd/utbildning hade en... (More)
Föda barn är en omvälvande händelse i livet och upplevelsen har stor betydelse för föräldrarna. Forskning har inte kunnat visa att psykoprofylax och föräldrastöd har betydelse för förlossningsupplevelsen. Genom årtionden har psykoprofylax genomgått förändringar utan att det bevisats vilka effekter de har på förlossningen. Syftet med studien är att undersöka vilken betydelse psykoprofylax och föräldrastöd/för- äldrautbildning har för kvinnors förlossningsupplevelse. En kvantitativ empirisk studie har utförts. Via enkät undersöktes om psykoprofylax och föräldrastöd/utbildning hade betydelse för 111 kvinnors förlossningsupplevelse. Resultatet visade att de flesta av kvinnorna som gått psykoprofylax eller föräldrastöd/utbildning hade en positiv förlossningsupplevelse. Den visade även att de som gått en förberedande kurs födde oftare normalt än de som inte deltagit i förberedelse. Många kvinnor beskrev även betydelsen av stödet från barnmorskan och partnern för en positiv förlossningsupplevelse. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Percat, Ariella, Magnusson, Cecilia and Ekstrand, Eva
supervisor
organization
alternative title
Betydelsen av psykoprofylax och föräldrastöd/föräldrautbildning för kvinnors förlossningsupplevelse.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
psykoprofylax, föräldrastöd/föräldrautbildning, förlossningsupplevelse, stöd
language
Swedish
id
2531444
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531444,
  abstract     = {{Föda barn är en omvälvande händelse i livet och upplevelsen har stor betydelse för föräldrarna. Forskning har inte kunnat visa att psykoprofylax och föräldrastöd har betydelse för förlossningsupplevelsen. Genom årtionden har psykoprofylax genomgått förändringar utan att det bevisats vilka effekter de har på förlossningen. Syftet med studien är att undersöka vilken betydelse psykoprofylax och föräldrastöd/för- äldrautbildning har för kvinnors förlossningsupplevelse. En kvantitativ empirisk studie har utförts. Via enkät undersöktes om psykoprofylax och föräldrastöd/utbildning hade betydelse för 111 kvinnors förlossningsupplevelse. Resultatet visade att de flesta av kvinnorna som gått psykoprofylax eller föräldrastöd/utbildning hade en positiv förlossningsupplevelse. Den visade även att de som gått en förberedande kurs födde oftare normalt än de som inte deltagit i förberedelse. Många kvinnor beskrev även betydelsen av stödet från barnmorskan och partnern för en positiv förlossningsupplevelse.}},
  author       = {{Percat, Ariella, Magnusson, Cecilia and Ekstrand, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{jag hittar en styrka och föder fram en gåva större än man kan förstå...}},
  year         = {{2011}},
}