Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans syn på bristande handhygien

Hård, Sandra and Holmberg, Sofia (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Bristande handhygien inom vården är ett globalt problem och det finns ett samband mellan låg följsamhet av rutiner för handhygien och förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskors syn på orsaker till bristande handhygien samt vilka möjligheter som finns för förbättringar. För att undersöka detta användes ett frågeformulär med öppna frågor som besvarades av 26 sjuksköterskor. I resultatet framkom det bland annat att vanliga orsaker till bristande handhygien är stress/tidsbrist, bristande kunskap och dålig tillgänglighet av material. Åsikterna kring hur rutinerna för handhygien följs varierar, men en enighet finns om att en god handhygien ger en tryggare vårdmiljö. Utbildning/information... (More)
Bristande handhygien inom vården är ett globalt problem och det finns ett samband mellan låg följsamhet av rutiner för handhygien och förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskors syn på orsaker till bristande handhygien samt vilka möjligheter som finns för förbättringar. För att undersöka detta användes ett frågeformulär med öppna frågor som besvarades av 26 sjuksköterskor. I resultatet framkom det bland annat att vanliga orsaker till bristande handhygien är stress/tidsbrist, bristande kunskap och dålig tillgänglighet av material. Åsikterna kring hur rutinerna för handhygien följs varierar, men en enighet finns om att en god handhygien ger en tryggare vårdmiljö. Utbildning/information och bättre tillgänglighet av material är några åtgärder som sjuksköterskorna vill se för att kunna förbättra handhygienen. Studien visar att för att komma till rätta med problemet krävs åtgärder på både sjuksköterske- och ledningsnivå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hård, Sandra and Holmberg, Sofia
supervisor
organization
alternative title
En empirisk studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
följsamhet, handhygien, rutiner, sjuksköterska, vårdrelaterade infektioner
language
Swedish
id
2531468
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531468,
  abstract     = {{Bristande handhygien inom vården är ett globalt problem och det finns ett samband mellan låg följsamhet av rutiner för handhygien och förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskors syn på orsaker till bristande handhygien samt vilka möjligheter som finns för förbättringar. För att undersöka detta användes ett frågeformulär med öppna frågor som besvarades av 26 sjuksköterskor. I resultatet framkom det bland annat att vanliga orsaker till bristande handhygien är stress/tidsbrist, bristande kunskap och dålig tillgänglighet av material. Åsikterna kring hur rutinerna för handhygien följs varierar, men en enighet finns om att en god handhygien ger en tryggare vårdmiljö. Utbildning/information och bättre tillgänglighet av material är några åtgärder som sjuksköterskorna vill se för att kunna förbättra handhygienen. Studien visar att för att komma till rätta med problemet krävs åtgärder på både sjuksköterske- och ledningsnivå.}},
  author       = {{Hård, Sandra and Holmberg, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans syn på bristande handhygien}},
  year         = {{2011}},
}