Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans upplevelser av positiva omvårdnadssituationer inom barnsjukvården

Lindskog, Teresa and Petersson, Susanne (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor i barnsjukvården möter sjuka barn och deras familjer i vardagen. Mötet med familjen bör vara respektfullt. Tillfredställande omvårdnad för sjuksköterskor kan ges på olika sätt till både barnet och familjen och föräldrarnas involvering i omvårdnaden är av stor betydelse. Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av vad som gör att omvårdnaden av barnet blir tillfredsställande i vården av barn och föräldrar på barnsjukhus och hur dessa omvårdnadssituationer påverkar sjuksköterskan i hennes yrkesprofession. Metoden var innehållsanalys och 11 sjuksköterskor inom barnsjukvården intervjuades. Resultatet visade på ett övergripande tema: Tillfredställande omvårdnad handlade för sjuksköterskorna om medkänsla och... (More)
Sjuksköterskor i barnsjukvården möter sjuka barn och deras familjer i vardagen. Mötet med familjen bör vara respektfullt. Tillfredställande omvårdnad för sjuksköterskor kan ges på olika sätt till både barnet och familjen och föräldrarnas involvering i omvårdnaden är av stor betydelse. Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av vad som gör att omvårdnaden av barnet blir tillfredsställande i vården av barn och föräldrar på barnsjukhus och hur dessa omvårdnadssituationer påverkar sjuksköterskan i hennes yrkesprofession. Metoden var innehållsanalys och 11 sjuksköterskor inom barnsjukvården intervjuades. Resultatet visade på ett övergripande tema: Tillfredställande omvårdnad handlade för sjuksköterskorna om medkänsla och yrkesskicklighet. Sjuksköterskorna betonade att om de hade tid, blev bemötandet bättre och ingav trygghet för barnet och familjen. För att skapa ett gott samarbete med barnet och familjen behövde sjuksköterskorna vara kreativ och flexibel vilket gjorde de professionella i sin yrkesroll. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindskog, Teresa and Petersson, Susanne
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
tillfredsställande omvårdnad, sjuksköterska, barnsjukvård, yrkesskicklighet, innehållsanalys
language
Swedish
id
2531491
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531491,
  abstract     = {{Sjuksköterskor i barnsjukvården möter sjuka barn och deras familjer i vardagen. Mötet med familjen bör vara respektfullt. Tillfredställande omvårdnad för sjuksköterskor kan ges på olika sätt till både barnet och familjen och föräldrarnas involvering i omvårdnaden är av stor betydelse. Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av vad som gör att omvårdnaden av barnet blir tillfredsställande i vården av barn och föräldrar på barnsjukhus och hur dessa omvårdnadssituationer påverkar sjuksköterskan i hennes yrkesprofession. Metoden var innehållsanalys och 11 sjuksköterskor inom barnsjukvården intervjuades. Resultatet visade på ett övergripande tema: Tillfredställande omvårdnad handlade för sjuksköterskorna om medkänsla och yrkesskicklighet. Sjuksköterskorna betonade att om de hade tid, blev bemötandet bättre och ingav trygghet för barnet och familjen. För att skapa ett gott samarbete med barnet och familjen behövde sjuksköterskorna vara kreativ och flexibel vilket gjorde de professionella i sin yrkesroll.}},
  author       = {{Lindskog, Teresa and Petersson, Susanne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans upplevelser av positiva omvårdnadssituationer inom barnsjukvården}},
  year         = {{2011}},
}