Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att bedöma nutritionsstatus

Ogneva, Olga and Roos, Anna (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Undernäring är ett allvarligt problem inom geriatriken. Att förebygga eller diagnostisera undernäring är angeläget för äldres hälsa och välbefinnande. Därför finns det behov av bra och snabba bedömnings- och screeningsinstrument som kan effektivt identifiera och klassificera nutritionsproblem hos äldre patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att granska karakteristiska drag hos sex bedömnings- och screeningsinstrument som används inom klinisk praxis. Litteraturstudiensresultat baseras på analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att alla bedömnings- och screeningsinstrumenten har förmåga att identifiera och klassificera undernäringstillstånd hos den äldre. Dock kunde inte enbart ett instrument identifieras som det... (More)
Undernäring är ett allvarligt problem inom geriatriken. Att förebygga eller diagnostisera undernäring är angeläget för äldres hälsa och välbefinnande. Därför finns det behov av bra och snabba bedömnings- och screeningsinstrument som kan effektivt identifiera och klassificera nutritionsproblem hos äldre patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att granska karakteristiska drag hos sex bedömnings- och screeningsinstrument som används inom klinisk praxis. Litteraturstudiensresultat baseras på analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att alla bedömnings- och screeningsinstrumenten har förmåga att identifiera och klassificera undernäringstillstånd hos den äldre. Dock kunde inte enbart ett instrument identifieras som det bästa för att identifiera och bedöma undernäring hos äldre. Alla de sex granskade metoderna är mycket varierande i sin skattning av nutritionsstatus. Även om de har samma syfte att skatta nutritionsstatus identifierar och kategoriserar de ändå nutritionsstatus på olika sätt . (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ogneva, Olga and Roos, Anna
supervisor
organization
alternative title
Bedömnings- och screeningsinstrument avseende undernäring hos äldre.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
äldre, undernäring, malnutrition, nutritionsstatus, nutritionsbedömning
language
Swedish
id
2531519
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531519,
  abstract     = {{Undernäring är ett allvarligt problem inom geriatriken. Att förebygga eller diagnostisera undernäring är angeläget för äldres hälsa och välbefinnande. Därför finns det behov av bra och snabba bedömnings- och screeningsinstrument som kan effektivt identifiera och klassificera nutritionsproblem hos äldre patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att granska karakteristiska drag hos sex bedömnings- och screeningsinstrument som används inom klinisk praxis. Litteraturstudiensresultat baseras på analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att alla bedömnings- och screeningsinstrumenten har förmåga att identifiera och klassificera undernäringstillstånd hos den äldre. Dock kunde inte enbart ett instrument identifieras som det bästa för att identifiera och bedöma undernäring hos äldre. Alla de sex granskade metoderna är mycket varierande i sin skattning av nutritionsstatus. Även om de har samma syfte att skatta nutritionsstatus identifierar och kategoriserar de ändå nutritionsstatus på olika sätt .}},
  author       = {{Ogneva, Olga and Roos, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att bedöma nutritionsstatus}},
  year         = {{2011}},
}