Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av postpartumdepression

Arnadottir, Thorunn and Hatt, Gry (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Postpartumdepression drabbar ca 13 procent av alla kvinnor under de första månaderna efter förlossning. De flesta kvinnor som drabbas av postpartumdepression tillfrisknar själva inom några månader, men cirka 25 procent är fortsatt deprimerade då barnet är ett år om man ej har börjat behandla tillståndet. En postpartumdepression ger en 6 gånger större risk för återfall och andra psykiska och fysiska åkommor fyra år efter förlossning. Syftet med litteraturstudien är att belysa drabbade kvinnors egna upplevelser av depressionen. Tre övergripande temata framkom under studiens gång: omgivningens stöd, förlust och förväntan på föräldraskapet. Kvinnorna upplevde ett bristande stöd från omgivningen, en förlust av sitt forna jag och kände att... (More)
Postpartumdepression drabbar ca 13 procent av alla kvinnor under de första månaderna efter förlossning. De flesta kvinnor som drabbas av postpartumdepression tillfrisknar själva inom några månader, men cirka 25 procent är fortsatt deprimerade då barnet är ett år om man ej har börjat behandla tillståndet. En postpartumdepression ger en 6 gånger större risk för återfall och andra psykiska och fysiska åkommor fyra år efter förlossning. Syftet med litteraturstudien är att belysa drabbade kvinnors egna upplevelser av depressionen. Tre övergripande temata framkom under studiens gång: omgivningens stöd, förlust och förväntan på föräldraskapet. Kvinnorna upplevde ett bristande stöd från omgivningen, en förlust av sitt forna jag och kände att förväntningarna på moderskapet inte införlivades. Trots att studerade artiklar kom från världen över liknade många av kvinnornas upplevelser varandra. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Arnadottir, Thorunn and Hatt, Gry
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postpartumdepression, litteraturstudie, förlossningsdepression, upplevelser
language
Swedish
id
2531554
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531554,
  abstract     = {{Postpartumdepression drabbar ca 13 procent av alla kvinnor under de första månaderna efter förlossning. De flesta kvinnor som drabbas av postpartumdepression tillfrisknar själva inom några månader, men cirka 25 procent är fortsatt deprimerade då barnet är ett år om man ej har börjat behandla tillståndet. En postpartumdepression ger en 6 gånger större risk för återfall och andra psykiska och fysiska åkommor fyra år efter förlossning. Syftet med litteraturstudien är att belysa drabbade kvinnors egna upplevelser av depressionen. Tre övergripande temata framkom under studiens gång: omgivningens stöd, förlust och förväntan på föräldraskapet. Kvinnorna upplevde ett bristande stöd från omgivningen, en förlust av sitt forna jag och kände att förväntningarna på moderskapet inte införlivades. Trots att studerade artiklar kom från världen över liknade många av kvinnornas upplevelser varandra.}},
  author       = {{Arnadottir, Thorunn and Hatt, Gry}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av postpartumdepression}},
  year         = {{2011}},
}