Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnliga patienters upplevelse av bemötandet inom hälso- och sjukvården

Petersson, Josefin and Rashid, Dishin (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund: Enligt en utvärdering av inkomna anmälningar till dåvarande Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd upplever kvinnor oftare än män att de fått ett dåligt bemötande.Syfte: Att undersöka kvinnliga patienters upplevelse av bemötandet från personal inom hälso- och sjukvården.Metod: En litteraturstudie. Materialet samlades in genom systematisk sökning och analyserades genom integrerad textanalys.Resultat: Kvinnorna ville ha information när de behövde den och en tillgänglig vårdkontakt. Brist på kommunikation och brist på respekt upplevdes som negativt. Kvinnor reagerade oftare på omvårdnaden medan männen oftare hänvisade till sina rättigheter. Kvinnor tog ofta på sig skulden för dåligt bemötande.Slutsatser: Personalen bör vara lyhörd och... (More)
Bakgrund: Enligt en utvärdering av inkomna anmälningar till dåvarande Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd upplever kvinnor oftare än män att de fått ett dåligt bemötande.Syfte: Att undersöka kvinnliga patienters upplevelse av bemötandet från personal inom hälso- och sjukvården.Metod: En litteraturstudie. Materialet samlades in genom systematisk sökning och analyserades genom integrerad textanalys.Resultat: Kvinnorna ville ha information när de behövde den och en tillgänglig vårdkontakt. Brist på kommunikation och brist på respekt upplevdes som negativt. Kvinnor reagerade oftare på omvårdnaden medan männen oftare hänvisade till sina rättigheter. Kvinnor tog ofta på sig skulden för dåligt bemötande.Slutsatser: Personalen bör vara lyhörd och medveten om att kvinnor ofta lägger stor vikt vid den personliga kontakten med vårdpersonalen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Petersson, Josefin and Rashid, Dishin
supervisor
organization
alternative title
Tillfredsställelse i mötet med vårdpersonalen.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kvinnliga patienter, upplevelse av bemötande, könsskillnader, kommunikation
language
Swedish
id
2531633
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531633,
  abstract     = {{Bakgrund: Enligt en utvärdering av inkomna anmälningar till dåvarande Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd upplever kvinnor oftare än män att de fått ett dåligt bemötande.Syfte: Att undersöka kvinnliga patienters upplevelse av bemötandet från personal inom hälso- och sjukvården.Metod: En litteraturstudie. Materialet samlades in genom systematisk sökning och analyserades genom integrerad textanalys.Resultat: Kvinnorna ville ha information när de behövde den och en tillgänglig vårdkontakt. Brist på kommunikation och brist på respekt upplevdes som negativt. Kvinnor reagerade oftare på omvårdnaden medan männen oftare hänvisade till sina rättigheter. Kvinnor tog ofta på sig skulden för dåligt bemötande.Slutsatser: Personalen bör vara lyhörd och medveten om att kvinnor ofta lägger stor vikt vid den personliga kontakten med vårdpersonalen.}},
  author       = {{Petersson, Josefin and Rashid, Dishin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnliga patienters upplevelse av bemötandet inom hälso- och sjukvården}},
  year         = {{2011}},
}