Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skiftarbete

Afzelius, Anna ; Roland El-Abdouni, Jasmin and Siljeholm, Malin (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Dagens avancerade sjukvård kräver bemanning dygnet runt. För att möta detta behov arbetar ett flertal sjuksköterskor skift och/eller natt. Tidigare studier tyder på att skift- och nattarbete kan förenas med negativa hälsoeffekter. Hälsa utgörs av psykiskt och fysiskt välbefinnande, en god kosthållning och sömn. Syftet med litteraturstudien är att belysa skift- och nattarbetets påverkan på sjuksköterskors hälsa. Tio vetenskapliga artiklar analyserades, samtliga av kvantitativ ansats. Det framkom i resultatet att skift- och nattarbete hade en negativ påverkan på psykiska och fysiska hälsofaktorer såsom sömn, fertilitet, gastrointestinala funktioner och cirkulation. Några av de levnadsvanor som dessutom påverkades var alkoholvanor, rökning... (More)
Dagens avancerade sjukvård kräver bemanning dygnet runt. För att möta detta behov arbetar ett flertal sjuksköterskor skift och/eller natt. Tidigare studier tyder på att skift- och nattarbete kan förenas med negativa hälsoeffekter. Hälsa utgörs av psykiskt och fysiskt välbefinnande, en god kosthållning och sömn. Syftet med litteraturstudien är att belysa skift- och nattarbetets påverkan på sjuksköterskors hälsa. Tio vetenskapliga artiklar analyserades, samtliga av kvantitativ ansats. Det framkom i resultatet att skift- och nattarbete hade en negativ påverkan på psykiska och fysiska hälsofaktorer såsom sömn, fertilitet, gastrointestinala funktioner och cirkulation. Några av de levnadsvanor som dessutom påverkades var alkoholvanor, rökning och socialt liv. Denna litteraturstudie ger bland annat vårdsektorn och även högre beslutsfattande organ en inblick i huruvida sjuksköterskors hälsa kan komma att påverkas av skift- och nattarbete. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Afzelius, Anna ; Roland El-Abdouni, Jasmin and Siljeholm, Malin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie med syfte att belysa skift- och nattarbetets påverkan på sjuksköterskors hälsa.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hälsa, levnadsvanor, skiftarbete, nattarbete, arbetsförhållanden och sjuksköterska
language
Swedish
id
2531638
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531638,
  abstract     = {{Dagens avancerade sjukvård kräver bemanning dygnet runt. För att möta detta behov arbetar ett flertal sjuksköterskor skift och/eller natt. Tidigare studier tyder på att skift- och nattarbete kan förenas med negativa hälsoeffekter. Hälsa utgörs av psykiskt och fysiskt välbefinnande, en god kosthållning och sömn. Syftet med litteraturstudien är att belysa skift- och nattarbetets påverkan på sjuksköterskors hälsa. Tio vetenskapliga artiklar analyserades, samtliga av kvantitativ ansats. Det framkom i resultatet att skift- och nattarbete hade en negativ påverkan på psykiska och fysiska hälsofaktorer såsom sömn, fertilitet, gastrointestinala funktioner och cirkulation. Några av de levnadsvanor som dessutom påverkades var alkoholvanor, rökning och socialt liv. Denna litteraturstudie ger bland annat vårdsektorn och även högre beslutsfattande organ en inblick i huruvida sjuksköterskors hälsa kan komma att påverkas av skift- och nattarbete.}},
  author       = {{Afzelius, Anna and Roland El-Abdouni, Jasmin and Siljeholm, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skiftarbete}},
  year         = {{2011}},
}