Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som påverkar beslutet att amma och längden på amningsperioden

Brandhammar, Magdalena and Selmani, Merjem (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund Bröstmjölk är det bästa för det nyfödda barnet de första sex månaderna. Denna kunskap förmedlas av organisationer som WHO och UNICEF men ändå visar statistik att amningsfrekvensen är fortsatt låg över världen. Skandinavien leder amningsstatistiken men också här visar nya siffror att svenska mödrar ammar mindre än tidigare. Syftet Att belysa faktorer som påverkar beslutet att amma och längden på amningsperioden. Metod Littera-tursökning gjordes i databaserna Cinahl och Medline. Tio artiklar kvalitetsbedömdes och bearbetades. Resultat Faktorer som påverkade moderns amningsbeslut mer än andra var: utbildningsnivå och kunskap, självkänsla, familj och närstående, amningsteknik, arbets-relaterade faktorer, information och stöd från... (More)
Bakgrund Bröstmjölk är det bästa för det nyfödda barnet de första sex månaderna. Denna kunskap förmedlas av organisationer som WHO och UNICEF men ändå visar statistik att amningsfrekvensen är fortsatt låg över världen. Skandinavien leder amningsstatistiken men också här visar nya siffror att svenska mödrar ammar mindre än tidigare. Syftet Att belysa faktorer som påverkar beslutet att amma och längden på amningsperioden. Metod Littera-tursökning gjordes i databaserna Cinahl och Medline. Tio artiklar kvalitetsbedömdes och bearbetades. Resultat Faktorer som påverkade moderns amningsbeslut mer än andra var: utbildningsnivå och kunskap, självkänsla, familj och närstående, amningsteknik, arbets-relaterade faktorer, information och stöd från vårdpersonal. Slutsats För att kunna främja beslutet att amma och längden på amningsperioden är det betydelsefullt att vårdpersonalen känner till vilka faktorer som har inflytande i avgörandet och stödjer både modern och de personer som står henne närmast. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brandhammar, Magdalena and Selmani, Merjem
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
amning, längden på amningsperioden, självkänsla, närstående, vårdpersonal.
language
Swedish
id
2531649
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531649,
  abstract     = {{Bakgrund Bröstmjölk är det bästa för det nyfödda barnet de första sex månaderna. Denna kunskap förmedlas av organisationer som WHO och UNICEF men ändå visar statistik att amningsfrekvensen är fortsatt låg över världen. Skandinavien leder amningsstatistiken men också här visar nya siffror att svenska mödrar ammar mindre än tidigare. Syftet Att belysa faktorer som påverkar beslutet att amma och längden på amningsperioden. Metod Littera-tursökning gjordes i databaserna Cinahl och Medline. Tio artiklar kvalitetsbedömdes och bearbetades. Resultat Faktorer som påverkade moderns amningsbeslut mer än andra var: utbildningsnivå och kunskap, självkänsla, familj och närstående, amningsteknik, arbets-relaterade faktorer, information och stöd från vårdpersonal. Slutsats För att kunna främja beslutet att amma och längden på amningsperioden är det betydelsefullt att vårdpersonalen känner till vilka faktorer som har inflytande i avgörandet och stödjer både modern och de personer som står henne närmast.}},
  author       = {{Brandhammar, Magdalena and Selmani, Merjem}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som påverkar beslutet att amma och längden på amningsperioden}},
  year         = {{2011}},
}