Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Övervikt och fetma hos barn och ungdomar

Kia, Aida and Särne, Maria (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Övervikt och fetma är ett växande problem bland världens befolkning, och inte minst bland barn och ungdomar. Det finns en rad möjligheter till behandling, däribland fysisk aktivitet och god kosthållning. Motiverande samtal (MI) är en kommunikationsmetod som används i behandlingssyfte, då den framkallar naturliga beteendeförändringar. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga behandling och prevention av övervikt och fetma hos barn och ungdomar, och att undersöka hur MI kan användas i detta sammanhang. Metod: En litteraturstudie har skapats genom en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultat: Studien beskriver bakgrunden till varför övervikt och fetma uppkommer, däribland brist på fysisk aktivitet, god kosthållning samt... (More)
Övervikt och fetma är ett växande problem bland världens befolkning, och inte minst bland barn och ungdomar. Det finns en rad möjligheter till behandling, däribland fysisk aktivitet och god kosthållning. Motiverande samtal (MI) är en kommunikationsmetod som används i behandlingssyfte, då den framkallar naturliga beteendeförändringar. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga behandling och prevention av övervikt och fetma hos barn och ungdomar, och att undersöka hur MI kan användas i detta sammanhang. Metod: En litteraturstudie har skapats genom en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultat: Studien beskriver bakgrunden till varför övervikt och fetma uppkommer, däribland brist på fysisk aktivitet, god kosthållning samt socioekonomiska faktorer. Vidare presenteras möjliga behandlingsmetoder av problemet. Däribland ingår olika program för barn och ungdomar som syftar till att uppmuntra och ge råd för en mer hälsosam livsstil i skolan och i hemmet, men även MI har visat sig vara en passande metod att tillämpa. Involverade i detta arbete är barn- och skolhälsovården samt föräldrar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kia, Aida and Särne, Maria
supervisor
organization
alternative title
Behandlingsalternativ och tillämpning av motiverande samtal.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, behandling, fetma, litteraturstudie, motiverande samtal, ungdomar, övervikt
language
Swedish
id
2531674
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531674,
  abstract     = {{Övervikt och fetma är ett växande problem bland världens befolkning, och inte minst bland barn och ungdomar. Det finns en rad möjligheter till behandling, däribland fysisk aktivitet och god kosthållning. Motiverande samtal (MI) är en kommunikationsmetod som används i behandlingssyfte, då den framkallar naturliga beteendeförändringar. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga behandling och prevention av övervikt och fetma hos barn och ungdomar, och att undersöka hur MI kan användas i detta sammanhang. Metod: En litteraturstudie har skapats genom en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultat: Studien beskriver bakgrunden till varför övervikt och fetma uppkommer, däribland brist på fysisk aktivitet, god kosthållning samt socioekonomiska faktorer. Vidare presenteras möjliga behandlingsmetoder av problemet. Däribland ingår olika program för barn och ungdomar som syftar till att uppmuntra och ge råd för en mer hälsosam livsstil i skolan och i hemmet, men även MI har visat sig vara en passande metod att tillämpa. Involverade i detta arbete är barn- och skolhälsovården samt föräldrar.}},
  author       = {{Kia, Aida and Särne, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Övervikt och fetma hos barn och ungdomar}},
  year         = {{2011}},
}