Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bakteriebärande partikelnedfall på instrumentbord under operation

Björnsson, Liv and Hannjö, Anna. (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Den postoperativa sårinfektion som kan uppkomma på grund av en förorening av bakterier under operation kan orsaka stort lidande för patienten och är även ett kvalitets- och kostnadsproblem för samhället. Denna studie syftade till att undersöka om mängden bakteriebärande partiklar (colony forming units [cfu]) på instrumentbord påverkades av om instrumentborden var placerade innanför eller utanför laminärt luftflöde (LAF) under operation. Samt om antal dörröppningar och antal personer på operationssalen hade betydelse för mängden cfu på instrumentborden. En observationsstudie genomfördes, blodagarplattor användes för att mäta cfu. Resultatet visade att instrumentbord placerade utanför LAF hade större mängd cfu än instrumentbord placerade... (More)
Den postoperativa sårinfektion som kan uppkomma på grund av en förorening av bakterier under operation kan orsaka stort lidande för patienten och är även ett kvalitets- och kostnadsproblem för samhället. Denna studie syftade till att undersöka om mängden bakteriebärande partiklar (colony forming units [cfu]) på instrumentbord påverkades av om instrumentborden var placerade innanför eller utanför laminärt luftflöde (LAF) under operation. Samt om antal dörröppningar och antal personer på operationssalen hade betydelse för mängden cfu på instrumentborden. En observationsstudie genomfördes, blodagarplattor användes för att mäta cfu. Resultatet visade att instrumentbord placerade utanför LAF hade större mängd cfu än instrumentbord placerade innanför LAF. Antal dörröppningar och antal personer på operationssal hade ingen betydelse för mängden cfu på instrumentborden. Användningen av LAF visar på att det kan minska postoperativa sårinfektioner och därmed minska patientens lidande och även vara av samhällsekonomiskt intresse. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björnsson, Liv and Hannjö, Anna.
supervisor
organization
alternative title
En observationsstudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
operation, laminärt luftflöde (LAF), bakteriebärande partiklar (cfu), postoperativa sårinfektioner
language
Swedish
id
2531693
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531693,
  abstract     = {{Den postoperativa sårinfektion som kan uppkomma på grund av en förorening av bakterier under operation kan orsaka stort lidande för patienten och är även ett kvalitets- och kostnadsproblem för samhället. Denna studie syftade till att undersöka om mängden bakteriebärande partiklar (colony forming units [cfu]) på instrumentbord påverkades av om instrumentborden var placerade innanför eller utanför laminärt luftflöde (LAF) under operation. Samt om antal dörröppningar och antal personer på operationssalen hade betydelse för mängden cfu på instrumentborden. En observationsstudie genomfördes, blodagarplattor användes för att mäta cfu. Resultatet visade att instrumentbord placerade utanför LAF hade större mängd cfu än instrumentbord placerade innanför LAF. Antal dörröppningar och antal personer på operationssal hade ingen betydelse för mängden cfu på instrumentborden. Användningen av LAF visar på att det kan minska postoperativa sårinfektioner och därmed minska patientens lidande och även vara av samhällsekonomiskt intresse.}},
  author       = {{Björnsson, Liv and Hannjö, Anna.}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bakteriebärande partikelnedfall på instrumentbord under operation}},
  year         = {{2011}},
}