Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Symtom och livskvalitet hos kvinnor med endometrios och hur de hanterar sin situation

Mattisson, Rebecka (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Endometrios är en sjukdom som drabbar många kvinnor i fertil ålder. På grund av en ofta lång diagnostiseringstid lider kvinnorna länge av de smärtor som sjukdomenmedför. Syftet med studien var att belysa livskvaliteten hos kvinnor medendometriossymtom och hur de hanterar sin situation. En litteraturstudie baserad på nio artiklar har gjorts. Resultatet visade att många av kvinnorna med endometrios drabbas av svåra smärtor i bäckenområdet, vilket kan leda till sänkt livskvalitet. Förutom dessa smärtor har patienterna ofta besvär med magen, ökad trötthet, migrän, ångest, depression och problem med relationer, arbete och studier. Många kvinnor får vänta länge på en diagnos eftersom flera av symtomen påminner om differentialdiagnoser som... (More)
Endometrios är en sjukdom som drabbar många kvinnor i fertil ålder. På grund av en ofta lång diagnostiseringstid lider kvinnorna länge av de smärtor som sjukdomenmedför. Syftet med studien var att belysa livskvaliteten hos kvinnor medendometriossymtom och hur de hanterar sin situation. En litteraturstudie baserad på nio artiklar har gjorts. Resultatet visade att många av kvinnorna med endometrios drabbas av svåra smärtor i bäckenområdet, vilket kan leda till sänkt livskvalitet. Förutom dessa smärtor har patienterna ofta besvär med magen, ökad trötthet, migrän, ångest, depression och problem med relationer, arbete och studier. Många kvinnor får vänta länge på en diagnos eftersom flera av symtomen påminner om differentialdiagnoser som menstruationssmärtor och irriterad tarm. Detta leder till att många kvinnor provar alternativa metoder som olika dieter, träning och alternativmedicin för att mildra symtomen. Vårdpersonal behöver uppmuntra patienternas vilja att hantera sin situation eftersom ökad delaktighet ger ökad självkänsla och därmed kan förbättra livskvaliteten hos endometriospatienter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mattisson, Rebecka
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
endometrios, smärtor, kvinnor, livskvalitet, fysisk hälsa, psykisk hälsa
language
Swedish
id
2531698
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531698,
  abstract     = {{Endometrios är en sjukdom som drabbar många kvinnor i fertil ålder. På grund av en ofta lång diagnostiseringstid lider kvinnorna länge av de smärtor som sjukdomenmedför. Syftet med studien var att belysa livskvaliteten hos kvinnor medendometriossymtom och hur de hanterar sin situation. En litteraturstudie baserad på nio artiklar har gjorts. Resultatet visade att många av kvinnorna med endometrios drabbas av svåra smärtor i bäckenområdet, vilket kan leda till sänkt livskvalitet. Förutom dessa smärtor har patienterna ofta besvär med magen, ökad trötthet, migrän, ångest, depression och problem med relationer, arbete och studier. Många kvinnor får vänta länge på en diagnos eftersom flera av symtomen påminner om differentialdiagnoser som menstruationssmärtor och irriterad tarm. Detta leder till att många kvinnor provar alternativa metoder som olika dieter, träning och alternativmedicin för att mildra symtomen. Vårdpersonal behöver uppmuntra patienternas vilja att hantera sin situation eftersom ökad delaktighet ger ökad självkänsla och därmed kan förbättra livskvaliteten hos endometriospatienter.}},
  author       = {{Mattisson, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Symtom och livskvalitet hos kvinnor med endometrios och hur de hanterar sin situation}},
  year         = {{2011}},
}