Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors upplevelser av postoperativ smärtskattning inom svensk barnsjukvård

Splittorff, Frida and Saavedra ALicia (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Postoperativ smärtskattning av barn är en angelägen omvårdnadsåtgärd med tanke på barnets välbefinnande både på kort och på lång sikt. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors upplevelser av postoperativ smärtskattning inom svensk barnsjukvård. Metoden var en induktiv design med en kvalitativ ansats. Intervjuerna genomfördes med 15 sjuksköterskor. Resultatet visade att sjuksköterskorna ofta aktivt valde bort att smärtskatta barn postoperativt med stöd av olika smärtskattningsinstrument. Anledningen till att de valde bort att använda smärtskattningsinstrument kan delas in i tre kategorier: Hinder som försvårar, Behov av samarbete och Att se möjligheter. Konklusionen: Resultatet av föreliggande studie var att postoperativ... (More)
Postoperativ smärtskattning av barn är en angelägen omvårdnadsåtgärd med tanke på barnets välbefinnande både på kort och på lång sikt. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors upplevelser av postoperativ smärtskattning inom svensk barnsjukvård. Metoden var en induktiv design med en kvalitativ ansats. Intervjuerna genomfördes med 15 sjuksköterskor. Resultatet visade att sjuksköterskorna ofta aktivt valde bort att smärtskatta barn postoperativt med stöd av olika smärtskattningsinstrument. Anledningen till att de valde bort att använda smärtskattningsinstrument kan delas in i tre kategorier: Hinder som försvårar, Behov av samarbete och Att se möjligheter. Konklusionen: Resultatet av föreliggande studie var att postoperativ smärtskattning av barn var ett ämne som krävde mer satsning från organisationen, avdelningar och från sjuksköterskorna själva. Regelbunden utbildning och uppdateringar om t.ex. vilka skalor som finns och utvärdering är några viktiga områden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Splittorff, Frida and Saavedra ALicia
supervisor
organization
alternative title
Kvalitativ studie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
barn, smärta, smärtskattning, sjuksköterskor, upplevelser, rutiner
language
Swedish
id
2531702
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531702,
  abstract     = {{Postoperativ smärtskattning av barn är en angelägen omvårdnadsåtgärd med tanke på barnets välbefinnande både på kort och på lång sikt. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors upplevelser av postoperativ smärtskattning inom svensk barnsjukvård. Metoden var en induktiv design med en kvalitativ ansats. Intervjuerna genomfördes med 15 sjuksköterskor. Resultatet visade att sjuksköterskorna ofta aktivt valde bort att smärtskatta barn postoperativt med stöd av olika smärtskattningsinstrument. Anledningen till att de valde bort att använda smärtskattningsinstrument kan delas in i tre kategorier: Hinder som försvårar, Behov av samarbete och Att se möjligheter. Konklusionen: Resultatet av föreliggande studie var att postoperativ smärtskattning av barn var ett ämne som krävde mer satsning från organisationen, avdelningar och från sjuksköterskorna själva. Regelbunden utbildning och uppdateringar om t.ex. vilka skalor som finns och utvärdering är några viktiga områden.}},
  author       = {{Splittorff, Frida and Saavedra ALicia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors upplevelser av postoperativ smärtskattning inom svensk barnsjukvård}},
  year         = {{2011}},
}