Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Djur i omvårdnad vid demenssjukdom

Cato Jurlander, Ingegerd (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Demenssjukdomar leder till successivt försämrad funktionsförmåga och nedsatt kognitiv förmåga. Nio av tio drabbas någon gång under sin sjukdom av beteendestörning och psykiatriska symtom, vilket leder till försämrat välbefinnande. Djur i omvårdnad av demenssjuka personer har visat sig ge en bättre livskvalitet. Syftet med denna studie var att belysa djurs betydelse i omvårdnad av demenssjuka vårdtagare. Metoden var en litteraturstudie där nio artiklar granskades, analyserades och sammanställdes. Resultatet visade att djurterapi kan påverka demenssjuka vårdtagare på ett positivt sätt såväl ur fysiskt, psykiskt som socialt perspektiv. Mer forskning behövs dock till exempel studier med lång uppföljning för att ge djurterapi möjlighet att... (More)
Demenssjukdomar leder till successivt försämrad funktionsförmåga och nedsatt kognitiv förmåga. Nio av tio drabbas någon gång under sin sjukdom av beteendestörning och psykiatriska symtom, vilket leder till försämrat välbefinnande. Djur i omvårdnad av demenssjuka personer har visat sig ge en bättre livskvalitet. Syftet med denna studie var att belysa djurs betydelse i omvårdnad av demenssjuka vårdtagare. Metoden var en litteraturstudie där nio artiklar granskades, analyserades och sammanställdes. Resultatet visade att djurterapi kan påverka demenssjuka vårdtagare på ett positivt sätt såväl ur fysiskt, psykiskt som socialt perspektiv. Mer forskning behövs dock till exempel studier med lång uppföljning för att ge djurterapi möjlighet att etablera sig allmänt på demensboende. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cato Jurlander, Ingegerd
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
djurterapi, demens, omvårdnad, välbefinnande
language
Swedish
id
2531707
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531707,
  abstract     = {{Demenssjukdomar leder till successivt försämrad funktionsförmåga och nedsatt kognitiv förmåga. Nio av tio drabbas någon gång under sin sjukdom av beteendestörning och psykiatriska symtom, vilket leder till försämrat välbefinnande. Djur i omvårdnad av demenssjuka personer har visat sig ge en bättre livskvalitet. Syftet med denna studie var att belysa djurs betydelse i omvårdnad av demenssjuka vårdtagare. Metoden var en litteraturstudie där nio artiklar granskades, analyserades och sammanställdes. Resultatet visade att djurterapi kan påverka demenssjuka vårdtagare på ett positivt sätt såväl ur fysiskt, psykiskt som socialt perspektiv. Mer forskning behövs dock till exempel studier med lång uppföljning för att ge djurterapi möjlighet att etablera sig allmänt på demensboende.}},
  author       = {{Cato Jurlander, Ingegerd}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Djur i omvårdnad vid demenssjukdom}},
  year         = {{2011}},
}