Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur lean påverkar arbetsmiljön sett genom operationssjuksköterskors ögon

Brauer, Viktor and Sandin, Jessica (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Syfte: Att beskriva operationssjuksköterskors upplevelse av hur Lean påverkar arbetsmiljön. Bakgrund: Arbetsmiljön på en operationsavdelning är hektisk och stressig samtidigt som patientflödet ökar och vården ska effektiviseras. Att införa Lean på sjukhus har därför blivit en metod i att effektivisera verksamheten.Metod: En intervjustudie där 12 operationssjuksköterskor från två olika arbetsplatser i södra sjukvårdsregionen intervjuades. Intervjuerna analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Flera av de intervjuade operationssjuksköterskorna var positiva till Lean men ansåg att det vara viktigt att förutsättningarna och arbetsmiljön var sådant att det var mottagligt för förändringar och omstrukturering av... (More)
Syfte: Att beskriva operationssjuksköterskors upplevelse av hur Lean påverkar arbetsmiljön. Bakgrund: Arbetsmiljön på en operationsavdelning är hektisk och stressig samtidigt som patientflödet ökar och vården ska effektiviseras. Att införa Lean på sjukhus har därför blivit en metod i att effektivisera verksamheten.Metod: En intervjustudie där 12 operationssjuksköterskor från två olika arbetsplatser i södra sjukvårdsregionen intervjuades. Intervjuerna analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Flera av de intervjuade operationssjuksköterskorna var positiva till Lean men ansåg att det vara viktigt att förutsättningarna och arbetsmiljön var sådant att det var mottagligt för förändringar och omstrukturering av tidigare inarbetade arbetsmetoder. Flera ansåg ett tydligt och engagerat ledarskap som en viktig del i processen för ett lyckat genomförande av Lean på arbetsplatsen.Slutsats: Implementering av Lean bör ske i en fas där alla yrkesgrupper har fått likvärdig utbildning i Lean. Då Lean fungerar på arbetsplatsen kan metoden ha en positiv inverkan på arbetsmiljön. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brauer, Viktor and Sandin, Jessica
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
arbetsmiljö, Lean, omvårdnad, operationssjuksköterska, organisation, teamarbete
language
Swedish
id
2531749
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531749,
  abstract     = {{Syfte: Att beskriva operationssjuksköterskors upplevelse av hur Lean påverkar arbetsmiljön. Bakgrund: Arbetsmiljön på en operationsavdelning är hektisk och stressig samtidigt som patientflödet ökar och vården ska effektiviseras. Att införa Lean på sjukhus har därför blivit en metod i att effektivisera verksamheten.Metod: En intervjustudie där 12 operationssjuksköterskor från två olika arbetsplatser i södra sjukvårdsregionen intervjuades. Intervjuerna analyserades med innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Resultat: Flera av de intervjuade operationssjuksköterskorna var positiva till Lean men ansåg att det vara viktigt att förutsättningarna och arbetsmiljön var sådant att det var mottagligt för förändringar och omstrukturering av tidigare inarbetade arbetsmetoder. Flera ansåg ett tydligt och engagerat ledarskap som en viktig del i processen för ett lyckat genomförande av Lean på arbetsplatsen.Slutsats: Implementering av Lean bör ske i en fas där alla yrkesgrupper har fått likvärdig utbildning i Lean. Då Lean fungerar på arbetsplatsen kan metoden ha en positiv inverkan på arbetsmiljön.}},
  author       = {{Brauer, Viktor and Sandin, Jessica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur lean påverkar arbetsmiljön sett genom operationssjuksköterskors ögon}},
  year         = {{2011}},
}