Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förekomst av fysisk ohälsa bland personer med psykosdiagnos vid psykiatriska kliniken hässleholm

Eklund, Sofie (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Den fysiska ohälsan bland personer med psykosdiagnos är hög. Studiens syfte var att identifiera förekomst av fysisk ohälsa, bland patienter med psykossjukdom vid psykiatriska kliniken i Hässleholm. I studien ingick 25 personer med psykosdiagnos F 20-F29 enligt ICD-10. Resultatet visar att 9 patienter hade en diagnostiserad somatisk sjukdom och av dessa hade endast tre patienter informerat psykiatripersonalen om sin diagnos. Sammantaget identifierades 22 patienter vara i behov av någon form av medicinsk åtgärd till följd av sin fysiska ohälsa. Hälsoundersökningen resulterade i 16 remisser till annan behandlare och i 16 receptföreskrivningar samt i att 21 av undersökningsdeltagarna delgavs information om hälsovård i förebyggande syfte. Den... (More)
Den fysiska ohälsan bland personer med psykosdiagnos är hög. Studiens syfte var att identifiera förekomst av fysisk ohälsa, bland patienter med psykossjukdom vid psykiatriska kliniken i Hässleholm. I studien ingick 25 personer med psykosdiagnos F 20-F29 enligt ICD-10. Resultatet visar att 9 patienter hade en diagnostiserad somatisk sjukdom och av dessa hade endast tre patienter informerat psykiatripersonalen om sin diagnos. Sammantaget identifierades 22 patienter vara i behov av någon form av medicinsk åtgärd till följd av sin fysiska ohälsa. Hälsoundersökningen resulterade i 16 remisser till annan behandlare och i 16 receptföreskrivningar samt i att 21 av undersökningsdeltagarna delgavs information om hälsovård i förebyggande syfte. Den fysiska ohälsan bland deltagarna var omfattande och deltagarna valde att i många fall inte informera psykiatripersonal om sina somatiska besvär. Resultaten stödjer betydelsen av att regelbundet erbjuda och motivera patienter med psykossjukdom till att medverka i hälsoundersökningar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eklund, Sofie
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
samsjuklighet, schizofreni, psykossjukdom, somatisk sjukdom
language
Swedish
id
2532108
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532108,
  abstract     = {{Den fysiska ohälsan bland personer med psykosdiagnos är hög. Studiens syfte var att identifiera förekomst av fysisk ohälsa, bland patienter med psykossjukdom vid psykiatriska kliniken i Hässleholm. I studien ingick 25 personer med psykosdiagnos F 20-F29 enligt ICD-10. Resultatet visar att 9 patienter hade en diagnostiserad somatisk sjukdom och av dessa hade endast tre patienter informerat psykiatripersonalen om sin diagnos. Sammantaget identifierades 22 patienter vara i behov av någon form av medicinsk åtgärd till följd av sin fysiska ohälsa. Hälsoundersökningen resulterade i 16 remisser till annan behandlare och i 16 receptföreskrivningar samt i att 21 av undersökningsdeltagarna delgavs information om hälsovård i förebyggande syfte. Den fysiska ohälsan bland deltagarna var omfattande och deltagarna valde att i många fall inte informera psykiatripersonal om sina somatiska  besvär. Resultaten stödjer betydelsen av att regelbundet erbjuda och motivera patienter med psykossjukdom till att medverka i hälsoundersökningar.}},
  author       = {{Eklund, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förekomst av fysisk ohälsa bland personer med psykosdiagnos vid psykiatriska kliniken hässleholm}},
  year         = {{2011}},
}