Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Intensivvårdspatienters upplevelse av att vara intuberad

Jönsson, Helena and Kayser, Camilla (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
På en intensivvårdsavdelning är flertalet av patienterna intuberade. Endotrakealtuben hindrar den verbala kommunikationen och kan ge smärta. Patienterna hålls, om möjligt, sederade till en nivå där de reagerar på tilltal eller är vakna och samarbetsvilliga. Syftet med studien var att beskriva intensivvårdspatienters upplevelse av att vara intuberad. Elva intervjuer genomfördes med patienter som varit vårdade på en allmän intensivvårdsavdelning i södra Sverige. Rekryteringen skedde med hjälp av en uppföljningssjuksköterska. Kvalitativ innehållsanalys genomfördes. Resultatet visade att tuben kunde ge panik och obehag men också upplevas positiv. Känslan av kontroll och information var viktig. Utebliven verbal kommunikation skapade... (More)
På en intensivvårdsavdelning är flertalet av patienterna intuberade. Endotrakealtuben hindrar den verbala kommunikationen och kan ge smärta. Patienterna hålls, om möjligt, sederade till en nivå där de reagerar på tilltal eller är vakna och samarbetsvilliga. Syftet med studien var att beskriva intensivvårdspatienters upplevelse av att vara intuberad. Elva intervjuer genomfördes med patienter som varit vårdade på en allmän intensivvårdsavdelning i södra Sverige. Rekryteringen skedde med hjälp av en uppföljningssjuksköterska. Kvalitativ innehållsanalys genomfördes. Resultatet visade att tuben kunde ge panik och obehag men också upplevas positiv. Känslan av kontroll och information var viktig. Utebliven verbal kommunikation skapade frustration, obehag och panik. Metoder för att kommunicera användes och gjorde att patienterna kände sig förstådda. Smärta var inget framträdande symtom. Personalen beskrevs som fantastisk och var en viktig del av informanternas upplevelser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Helena and Kayser, Camilla
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
intensivvårdspatient, endotrakealtub, upplevelse, kommunikation
language
Swedish
id
2532139
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532139,
  abstract     = {{På en intensivvårdsavdelning är flertalet av patienterna intuberade. Endotrakealtuben hindrar den verbala kommunikationen och kan ge smärta. Patienterna hålls, om möjligt, sederade till en nivå där de reagerar på tilltal eller är vakna och samarbetsvilliga. Syftet med studien var att beskriva intensivvårdspatienters upplevelse av att vara intuberad. Elva intervjuer genomfördes med patienter som varit vårdade på en allmän intensivvårdsavdelning i södra Sverige. Rekryteringen skedde med hjälp av en uppföljningssjuksköterska. Kvalitativ innehållsanalys genomfördes. Resultatet visade att tuben kunde ge panik och obehag men också upplevas positiv. Känslan av kontroll och information var viktig. Utebliven verbal kommunikation skapade frustration, obehag och panik. Metoder för att kommunicera användes och gjorde att patienterna kände sig förstådda. Smärta var inget framträdande symtom. Personalen beskrevs som fantastisk och var en viktig del av informanternas upplevelser.}},
  author       = {{Jönsson, Helena and Kayser, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Intensivvårdspatienters upplevelse av att vara intuberad}},
  year         = {{2011}},
}