Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnans välbefinnande efter hysterektomi

Löwall, Niclas and Saidova, Zarah (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Hysterektomi är ett kirurgiskt ingrepp där livmodern opereras bort. Många av kvinnorna som lider av benigna sjukdomar i uterus blir hjälpta av att genomgå en hysterektomi. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hur kvinnors välbefinnande påverkas efter hysterektomi. Elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i denna litteraturstudie. I resultatet framkom att kvinnans psykiska hälsa förbättrades i de flesta fall och att en del av kvinnorna blev sämre i sin psykiska hälsa efter ingreppet. Kvinnorna som skattade sin psykiska hälsa som sämre, innan operationen, skattade sin psykiska hälsa ännu lägre efter operationen. De kvinnor som får genomgå hysterektomi har oftast en låg inkomst, inget fast jobb och är lågt... (More)
Hysterektomi är ett kirurgiskt ingrepp där livmodern opereras bort. Många av kvinnorna som lider av benigna sjukdomar i uterus blir hjälpta av att genomgå en hysterektomi. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hur kvinnors välbefinnande påverkas efter hysterektomi. Elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i denna litteraturstudie. I resultatet framkom att kvinnans psykiska hälsa förbättrades i de flesta fall och att en del av kvinnorna blev sämre i sin psykiska hälsa efter ingreppet. Kvinnorna som skattade sin psykiska hälsa som sämre, innan operationen, skattade sin psykiska hälsa ännu lägre efter operationen. De kvinnor som får genomgå hysterektomi har oftast en låg inkomst, inget fast jobb och är lågt utbildade. En dålig ekonomi var en av de största orsakerna till deras psykiska ohälsa efter operationen. När kvinnorna ska genomgå operationen, känner de ofta en oro över hur deras sexualitet kommer att påverkas. Efter operationen sågs en ökad lust för sexualitet, förbättrad orgasm och mindre smärta vid samlag. Den forskning som hittades av författarna i föreliggande studie visade att den psykiska hälsan förbättras och många kvinnor får ett bättre sexliv efter operationen. Det framkom också att kvinnans sexualitet påverkas både positivt och negativt. Författarna anser att det behövs mer forskning på huruvida kvinnans sexualitet påverkas och vad det är som gör att vissa kvinnor upplever sin sexuella hälsa som sämre efter hysterektomi. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Löwall, Niclas and Saidova, Zarah
supervisor
organization
alternative title
En litteratustudie
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Hysterektomi, välbefinnande, sexualitet, psykiskt välbefinnande, Socioekonomiska faktorer
language
Swedish
id
2532156
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532156,
  abstract     = {{Hysterektomi är ett kirurgiskt ingrepp där livmodern opereras bort. Många av kvinnorna som lider av benigna sjukdomar i uterus blir hjälpta av att genomgå en hysterektomi. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hur kvinnors välbefinnande påverkas efter hysterektomi. Elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i denna litteraturstudie. I resultatet framkom att kvinnans psykiska hälsa förbättrades i de flesta fall och att en del av kvinnorna blev sämre i sin psykiska hälsa efter ingreppet. Kvinnorna som skattade sin psykiska hälsa som sämre, innan operationen, skattade sin psykiska hälsa ännu lägre efter operationen. De kvinnor som får genomgå hysterektomi har oftast en låg inkomst, inget fast jobb och är lågt utbildade. En dålig ekonomi var en av de största orsakerna till deras psykiska ohälsa efter operationen. När kvinnorna ska genomgå operationen, känner de ofta en oro över hur deras sexualitet kommer att påverkas. Efter operationen sågs en ökad lust för sexualitet, förbättrad orgasm och mindre smärta vid samlag. Den forskning som hittades av författarna i föreliggande studie visade att den psykiska hälsan förbättras och många kvinnor får ett bättre sexliv efter operationen. Det framkom också att kvinnans sexualitet påverkas både positivt och negativt. Författarna anser att det behövs mer forskning på huruvida kvinnans sexualitet påverkas och vad det är som gör att vissa kvinnor upplever sin sexuella hälsa som sämre efter hysterektomi.}},
  author       = {{Löwall, Niclas and Saidova, Zarah}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnans välbefinnande efter hysterektomi}},
  year         = {{2011}},
}