Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet efter gastric bypasssamt faktorer som påverkar förmågan att behålla vikten

Kronkvist, Christina and Sandmark Bredin, Katja (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Övervikt och sjuklig fetma är ett ökande problem i hela världen och ett hot mot folkhälsan. Sjuklig fetma definieras som ett BMI på över 40 och är en kronisk genetisk sjukdom. Fetma förknippas ofta med nedsatt livskvalitet. Fysiska, känslomässiga, och sociala funktioner försämras vid fetma. Magsäckskirurgi (Gastric bypass) kan vara en bra metod för patienter med sjuklig fetma att få en långvarig viktminskning. Syftet med litteraturstudien var att belysa patienters livskvalitet efter genomgången gastric bypass med tonvikt på vilka faktorer som påverkar deras förmåga att behålla sin vikt på lång sikt. En analys av tio vetenskapliga artiklar visade att det inte finns någon entydig faktor som förutspår hur patienterna lyckas med viktnedgång.... (More)
Övervikt och sjuklig fetma är ett ökande problem i hela världen och ett hot mot folkhälsan. Sjuklig fetma definieras som ett BMI på över 40 och är en kronisk genetisk sjukdom. Fetma förknippas ofta med nedsatt livskvalitet. Fysiska, känslomässiga, och sociala funktioner försämras vid fetma. Magsäckskirurgi (Gastric bypass) kan vara en bra metod för patienter med sjuklig fetma att få en långvarig viktminskning. Syftet med litteraturstudien var att belysa patienters livskvalitet efter genomgången gastric bypass med tonvikt på vilka faktorer som påverkar deras förmåga att behålla sin vikt på lång sikt. En analys av tio vetenskapliga artiklar visade att det inte finns någon entydig faktor som förutspår hur patienterna lyckas med viktnedgång. Kontakt med vårdpersonal inriktade på hälsa samt långtidsuppföljningar som innefattar fysisk aktivitet, motiverande samtal och/eller kognitiv beteende terapi (KBT) behövs troligen för att förbättra complience och på så sätt bibehålla effekten av Gastric bypassoperationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kronkvist, Christina and Sandmark Bredin, Katja
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fetma, gastric bypass, hälsa, livskvalitet, quality of life, patientstöd, uppföljning
language
Swedish
id
2532163
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532163,
  abstract     = {{Övervikt och sjuklig fetma är ett ökande problem i hela världen och ett hot mot folkhälsan. Sjuklig fetma definieras som ett BMI på över 40 och är en kronisk genetisk sjukdom. Fetma förknippas ofta med nedsatt livskvalitet. Fysiska, känslomässiga, och sociala funktioner försämras vid fetma. Magsäckskirurgi (Gastric bypass) kan vara en bra metod för patienter med sjuklig fetma att få en långvarig viktminskning. Syftet med litteraturstudien var att belysa patienters livskvalitet efter genomgången gastric bypass med tonvikt på vilka faktorer som påverkar deras förmåga att behålla sin vikt på lång sikt. En analys av tio vetenskapliga artiklar visade att det inte finns någon entydig faktor som förutspår hur patienterna lyckas med viktnedgång. Kontakt med vårdpersonal inriktade på hälsa samt långtidsuppföljningar som innefattar fysisk aktivitet, motiverande samtal och/eller kognitiv beteende terapi (KBT) behövs troligen för att förbättra complience och på så sätt bibehålla effekten av Gastric bypassoperationen.}},
  author       = {{Kronkvist, Christina and Sandmark Bredin, Katja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet efter gastric bypasssamt faktorer som påverkar förmågan att behålla vikten}},
  year         = {{2011}},
}