Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans erfarenhet av hot och våld inom akutsjukvård

Ljungquist, Monika and Manglind Mikaela (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Arbetsrelaterat våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenhet av hot och våld samt hur det påverkar arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet.Uppsatsen genomfördes som en litteraturstudie där elva artiklar inkluderades efter litteratursökning, granskning och analys. Analys resulterade i tre teman med tilllhörande subteman: 1.) Upplevelser av hot och våld med subteman; Konsekvenser av hot och våld, Betydelse av stöd. 2.) Våld som en del av arbetet med subteman; normalisering av våld och underrapportering av våld. 3.) Påverkan på arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet med subteman; Våld och arbetstillfredsställelse, Våld och vårdkvalitet. Resultatet visade att det var viktigt med tydliga... (More)
Arbetsrelaterat våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenhet av hot och våld samt hur det påverkar arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet.Uppsatsen genomfördes som en litteraturstudie där elva artiklar inkluderades efter litteratursökning, granskning och analys. Analys resulterade i tre teman med tilllhörande subteman: 1.) Upplevelser av hot och våld med subteman; Konsekvenser av hot och våld, Betydelse av stöd. 2.) Våld som en del av arbetet med subteman; normalisering av våld och underrapportering av våld. 3.) Påverkan på arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet med subteman; Våld och arbetstillfredsställelse, Våld och vårdkvalitet. Resultatet visade att det var viktigt med tydliga rutiner för rapportering och ett arbetklimat där hot och våld inte accepteras i syfte att minska förekomsten och konsekvenserna. Dessutom är stöd till den drabbade sjuksköterskan är viktigt för att kunna främja arbetstillfredsställelsen och vårdkvaliteten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ljungquist, Monika and Manglind Mikaela
supervisor
organization
alternative title
Påverkan på arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
våld, upplevelse, påverkan, sjuksköterska, akutsjukvård, vårdkvalitet, arbetstillfredsställelse
language
Swedish
id
2532289
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532289,
  abstract     = {{Arbetsrelaterat våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Syftet var att belysa sjuksköterskans erfarenhet av hot och våld samt hur det påverkar arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet.Uppsatsen genomfördes som en litteraturstudie där elva artiklar inkluderades efter litteratursökning, granskning och analys. Analys resulterade i tre teman med tilllhörande subteman: 1.) Upplevelser av hot och våld med subteman; Konsekvenser av hot och våld, Betydelse av stöd. 2.) Våld som en del av arbetet med subteman; normalisering av våld och underrapportering av våld. 3.) Påverkan på arbetstillfredsställelse och vårdkvalitet med subteman; Våld och arbetstillfredsställelse, Våld och vårdkvalitet.  Resultatet visade att det var viktigt med tydliga rutiner för rapportering och ett arbetklimat där hot och våld inte accepteras i syfte att minska förekomsten och konsekvenserna. Dessutom är stöd till den drabbade sjuksköterskan är viktigt för  att kunna främja  arbetstillfredsställelsen och vårdkvaliteten.}},
  author       = {{Ljungquist, Monika and Manglind Mikaela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans erfarenhet av hot och våld inom akutsjukvård}},
  year         = {{2011}},
}