Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans/barnmorskans erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgår en abort

Fritzson, Phia-Helena (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Att genomgå en abort kan för många kvinnor vara en svår upplevelse. Även personalen kan uppleva det psykiskt påfrestande att se en kvinna genomgå abort. Få studier beskriver sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till abort. syftet var att beskriva sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till och erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgår abort. Resultatet har baserats på enkätsvar och personalens egna kommentarer utöver frågorna. Svars frekvens var 36 av 68 utdelade enkäter. I resultatet framgår det tydligt att det är psykiskt påfrestande för många av personalen när en kvinna aborterar ett till synes helt friskt foster, men ingen av deltagarna i studien låter sina egna känslor ta över yrkesrollen. Deltagarna... (More)
Att genomgå en abort kan för många kvinnor vara en svår upplevelse. Även personalen kan uppleva det psykiskt påfrestande att se en kvinna genomgå abort. Få studier beskriver sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till abort. syftet var att beskriva sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till och erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgår abort. Resultatet har baserats på enkätsvar och personalens egna kommentarer utöver frågorna. Svars frekvens var 36 av 68 utdelade enkäter. I resultatet framgår det tydligt att det är psykiskt påfrestande för många av personalen när en kvinna aborterar ett till synes helt friskt foster, men ingen av deltagarna i studien låter sina egna känslor ta över yrkesrollen. Deltagarna anser sig inte behöva prata om sina känslor efter att ha medverkat vid aborter, men anser att det är viktigt med fort- och vidareutbildning i abortfrågor och en kontinuerlig handledning i abortärenden för de som arbetar inom abortverksamhet. Fler studier behövs inom detta område. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fritzson, Phia-Helena
supervisor
organization
alternative title
En enkät studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
abort, erfarenhet, sjuksköterskor, barnmorskor
language
Swedish
id
2532313
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532313,
  abstract     = {{Att genomgå en abort kan för många kvinnor vara en svår upplevelse. Även personalen kan uppleva det psykiskt påfrestande att se en kvinna genomgå abort. Få studier beskriver sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till abort. syftet var att beskriva sjuksköterskornas och barnmorskornas inställningar till och erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgår abort. Resultatet har baserats på enkätsvar och personalens egna kommentarer utöver frågorna. Svars frekvens var 36 av 68 utdelade enkäter. I resultatet framgår det tydligt att det är psykiskt påfrestande för många av personalen när en kvinna aborterar ett till synes helt friskt foster, men ingen av deltagarna i studien låter sina egna känslor ta över yrkesrollen. Deltagarna anser sig inte behöva prata om sina känslor efter att ha medverkat vid aborter, men anser att det är viktigt med fort- och vidareutbildning i abortfrågor och en kontinuerlig handledning i abortärenden för de som arbetar inom abortverksamhet. Fler studier behövs inom detta område.}},
  author       = {{Fritzson, Phia-Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans/barnmorskans erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgår en abort}},
  year         = {{2011}},
}