Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sömnsvårigheter bland personer med psykisk sjukdom

Björkman, Jonas (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Psykisk sjukdom är ofta förknippad med sömnstörning av olika slag som kan förvärra tillståndet. Ofta får dessa patienter sömnmedicin som hjälp för sina sömnproblem. Syftet med studien var att bland människor med psykisk sjukdom undersöka i vilken grad sömnsvårigheter förekommer och vilken hjälp som erbjuds för detta. På en allmänpsykiatrisk vårdavdelning intervjuades 50 patienter om deras sömnvanor och den hjälp de fått för eventuella sömnstörningar. Trettioåtta patienter visade sig ha sömnstörningar av olika slag. Av de 50 intervjuade patienterna har 45 någon gång fått medicin för sin sömn. Kvinnor rapporterar i högre grad sömnstörningar än män. Ett resultat som styrks av tidigare forskning. En majoritet av patienterna har blivit... (More)
Psykisk sjukdom är ofta förknippad med sömnstörning av olika slag som kan förvärra tillståndet. Ofta får dessa patienter sömnmedicin som hjälp för sina sömnproblem. Syftet med studien var att bland människor med psykisk sjukdom undersöka i vilken grad sömnsvårigheter förekommer och vilken hjälp som erbjuds för detta. På en allmänpsykiatrisk vårdavdelning intervjuades 50 patienter om deras sömnvanor och den hjälp de fått för eventuella sömnstörningar. Trettioåtta patienter visade sig ha sömnstörningar av olika slag. Av de 50 intervjuade patienterna har 45 någon gång fått medicin för sin sömn. Kvinnor rapporterar i högre grad sömnstörningar än män. Ett resultat som styrks av tidigare forskning. En majoritet av patienterna har blivit tillfrågade av vårdpersonalen kring deras sömn. Men i de flesta fallen har det endast rört den aktuella situationen där det i de flesta fall givits förslag på sömnmedicin. Det är viktigt att som vårdpersonal uppmärksamma förekomsten av sömnstörning och sömnvanor hos patienter. Det är också viktigt att vårdpersonalen ger saklig information kring sömnhygien och lyssnar till patientens egna lösningar på sina sömnproblem. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björkman, Jonas
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
psykisk sjukdom, psykiatrisk vård, sömnhygien, sömnstörning
language
Swedish
id
2532339
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532339,
  abstract     = {{Psykisk sjukdom är ofta förknippad med sömnstörning av olika slag som kan förvärra tillståndet. Ofta får dessa patienter sömnmedicin som hjälp för sina sömnproblem. Syftet med studien var att bland människor med psykisk sjukdom undersöka i vilken grad sömnsvårigheter förekommer och vilken hjälp som erbjuds för detta. På en allmänpsykiatrisk vårdavdelning intervjuades 50 patienter om deras sömnvanor och den hjälp de fått för eventuella sömnstörningar. Trettioåtta patienter visade sig ha sömnstörningar av olika slag. Av de 50 intervjuade patienterna har 45 någon gång fått medicin för sin sömn. Kvinnor rapporterar i högre grad sömnstörningar än män. Ett resultat som styrks av tidigare forskning. En majoritet av patienterna har blivit tillfrågade av vårdpersonalen kring deras sömn. Men i de flesta fallen har det endast rört den aktuella situationen där det i de flesta fall givits förslag på sömnmedicin.  Det är viktigt att som vårdpersonal uppmärksamma förekomsten av sömnstörning och sömnvanor hos patienter. Det är också viktigt att vårdpersonalen ger saklig information kring sömnhygien och lyssnar till patientens egna lösningar på sina sömnproblem.}},
  author       = {{Björkman, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sömnsvårigheter bland personer med psykisk sjukdom}},
  year         = {{2011}},
}