Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Europeisk spill-over i Somalia?

Skogar, Annika LU and Jenner, Natali LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Europeiska Unionen har sedan i början av 1990-talet funnits på plats i Somalia för att bistå i arbetet med att återuppbygga det konflikthärjade landet. Parallellt med denna närvaro har en rad institutionella förändringar skett inom unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Vår undersökning består i att finna empiriska bevis för att dessa förändringar har påverkat den politik EU bedrivit i Somalia. Vi kombinerar denna fallstudie med en kvantitativ innehållsanalys omfattandes de GUSP-relaterade pressmeddelanden som släppts mellan åren 1989 till 2011 samt en beskrivning av de fördragsändringar som gjorts sedan fördraget om Europeiska unionen ratificerades 1993. Med neofunktionalismen som verktyg analyserar vi sedan den... (More)
Europeiska Unionen har sedan i början av 1990-talet funnits på plats i Somalia för att bistå i arbetet med att återuppbygga det konflikthärjade landet. Parallellt med denna närvaro har en rad institutionella förändringar skett inom unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Vår undersökning består i att finna empiriska bevis för att dessa förändringar har påverkat den politik EU bedrivit i Somalia. Vi kombinerar denna fallstudie med en kvantitativ innehållsanalys omfattandes de GUSP-relaterade pressmeddelanden som släppts mellan åren 1989 till 2011 samt en beskrivning av de fördragsändringar som gjorts sedan fördraget om Europeiska unionen ratificerades 1993. Med neofunktionalismen som verktyg analyserar vi sedan den observerade utvecklingen. Vi finner att politiken har förändrats och att detta i stor utsträckning har sin förklaring i de institutionella förändringar som skett i unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Det är dock inte hela förklaringen då andra händelseförlopp sannolikt också påverkat utvecklingen. Trots detta bör de förbättrade förutsättningarna för unionen att agera, ses som betydande förklaringsfaktorer till den ökade aktiviteten nere i Somalia. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Skogar, Annika LU and Jenner, Natali LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
GUSP, EU, Somalia, institutionella förändringar, spill-over
language
Swedish
id
2541267
date added to LUP
2012-06-27 16:43:57
date last changed
2012-06-27 16:43:57
@misc{2541267,
  abstract     = {{Europeiska Unionen har sedan i början av 1990-talet funnits på plats i Somalia för att bistå i arbetet med att återuppbygga det konflikthärjade landet. Parallellt med denna närvaro har en rad institutionella förändringar skett inom unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Vår undersökning består i att finna empiriska bevis för att dessa förändringar har påverkat den politik EU bedrivit i Somalia. Vi kombinerar denna fallstudie med en kvantitativ innehållsanalys omfattandes de GUSP-relaterade pressmeddelanden som släppts mellan åren 1989 till 2011 samt en beskrivning av de fördragsändringar som gjorts sedan fördraget om Europeiska unionen ratificerades 1993. Med neofunktionalismen som verktyg analyserar vi sedan den observerade utvecklingen. Vi finner att politiken har förändrats och att detta i stor utsträckning har sin förklaring i de institutionella förändringar som skett i unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Det är dock inte hela förklaringen då andra händelseförlopp sannolikt också påverkat utvecklingen. Trots detta bör de förbättrade förutsättningarna för unionen att agera, ses som betydande förklaringsfaktorer till den ökade aktiviteten nere i Somalia.}},
  author       = {{Skogar, Annika and Jenner, Natali}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Europeisk spill-over i Somalia?}},
  year         = {{2012}},
}