Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Företagsskattens påverkan på FDI inom EMU

Hultberg, Linn LU and Wikland, Carl LU (2012) FEKN90 20121
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Det råder ekonomisk instabilitet inom EMU och medlemsländerna kan därför använda sig av FDI som en lösning till att minimera effekterna av de besparingar som krävs samt den eskalerande arbetslösheten. Denna studie visar på sambandet mellan en sänkt företagsskatt och den ökade mängden ingående FDI i de ursprungliga EMU-länderna under 2000-talet. Vi väljer att studera detta då det visar på direkta insatser som ger signifikanta, tydliga resultat. Vi kommer att använda oss av Bellak och Leibrechts (2005) beprövade metodik och genomföra en multipel regressionsanalys med företagsskatten som en oberoende variabel. Det statistiskt säkerställda resultatet av studien visar att en procents sänkning av företagsskatten i hela EMU-området skulle öka FDI... (More)
Det råder ekonomisk instabilitet inom EMU och medlemsländerna kan därför använda sig av FDI som en lösning till att minimera effekterna av de besparingar som krävs samt den eskalerande arbetslösheten. Denna studie visar på sambandet mellan en sänkt företagsskatt och den ökade mängden ingående FDI i de ursprungliga EMU-länderna under 2000-talet. Vi väljer att studera detta då det visar på direkta insatser som ger signifikanta, tydliga resultat. Vi kommer att använda oss av Bellak och Leibrechts (2005) beprövade metodik och genomföra en multipel regressionsanalys med företagsskatten som en oberoende variabel. Det statistiskt säkerställda resultatet av studien visar att en procents sänkning av företagsskatten i hela EMU-området skulle öka FDI mängden med 72,03 miljoner Euro per år. Vår slutsats resulterar därför i att EMUländerna bör använda sig av företagsskatten som ett incitament för FDI för att reducera den ekonomiska instabilitet som finns i området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hultberg, Linn LU and Wikland, Carl LU
supervisor
organization
alternative title
En studie av gränsöverskridande transaktioner i EMU under 2000-talet
course
FEKN90 20121
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Företagsskatt, FDI, EMU, OLI, Politisk risk
language
Swedish
id
2541591
date added to LUP
2012-07-02 12:29:58
date last changed
2012-07-02 12:29:58
@misc{2541591,
  abstract     = {{Det råder ekonomisk instabilitet inom EMU och medlemsländerna kan därför använda sig av FDI som en lösning till att minimera effekterna av de besparingar som krävs samt den eskalerande arbetslösheten. Denna studie visar på sambandet mellan en sänkt företagsskatt och den ökade mängden ingående FDI i de ursprungliga EMU-länderna under 2000-talet. Vi väljer att studera detta då det visar på direkta insatser som ger signifikanta, tydliga resultat. Vi kommer att använda oss av Bellak och Leibrechts (2005) beprövade metodik och genomföra en multipel regressionsanalys med företagsskatten som en oberoende variabel. Det statistiskt säkerställda resultatet av studien visar att en procents sänkning av företagsskatten i hela EMU-området skulle öka FDI mängden med 72,03 miljoner Euro per år. Vår slutsats resulterar därför i att EMUländerna bör använda sig av företagsskatten som ett incitament för FDI för att reducera den ekonomiska instabilitet som finns i området.}},
  author       = {{Hultberg, Linn and Wikland, Carl}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Företagsskattens påverkan på FDI inom EMU}},
  year         = {{2012}},
}