Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Om samhörigheten - Om dess utmaningar, gränser och möjligheter

Önnervik, Fredrik LU and Davidsson, Simon LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats undersöks konceptet samhörighet i politisk teori. Frågan om hur den faktiskt är beskaffad är av yttersta vikt, då den skapar förutsättningar för vad som kan ses som politiskt möjligt och/eller önskvärt. Genom en dissekerande läsning av tre filosofer (Kant, Rousseau och Fichte) tar vi oss an problematiken och försöker blottlägga den samhörighet som vi talar om, grundad i en känsla och underliggande politiken och staten. Syftet är att skapa en förståelse för de politiska gränser och möjligheter som samhörigheten utgör en förutsättning för. Tankar om det partikulära och det universella, den mänskliga naturen och gemenskapens betingelser återfinns i våra huvudfilosofer och vi sammanlänkar deras iakttagelser med samtida... (More)
I denna uppsats undersöks konceptet samhörighet i politisk teori. Frågan om hur den faktiskt är beskaffad är av yttersta vikt, då den skapar förutsättningar för vad som kan ses som politiskt möjligt och/eller önskvärt. Genom en dissekerande läsning av tre filosofer (Kant, Rousseau och Fichte) tar vi oss an problematiken och försöker blottlägga den samhörighet som vi talar om, grundad i en känsla och underliggande politiken och staten. Syftet är att skapa en förståelse för de politiska gränser och möjligheter som samhörigheten utgör en förutsättning för. Tankar om det partikulära och det universella, den mänskliga naturen och gemenskapens betingelser återfinns i våra huvudfilosofer och vi sammanlänkar deras iakttagelser med samtida teoretiker för att sedan kunna säga något om samhörigheten idag. I den avslutande delen av uppsatsen diskuteras hur olika aspekter av samhörigheten kan förstås och hur dess gränser möjligtvis skulle kunna utvidgas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Önnervik, Fredrik LU and Davidsson, Simon LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Samhörighet, Solidaritet, Rousseau, Kant, Fichte, Partikulärt, Universellt
language
Swedish
id
2542067
date added to LUP
2012-06-27 17:04:28
date last changed
2012-06-27 17:04:28
@misc{2542067,
  abstract     = {{I denna uppsats undersöks konceptet samhörighet i politisk teori. Frågan om hur den faktiskt är beskaffad är av yttersta vikt, då den skapar förutsättningar för vad som kan ses som politiskt möjligt och/eller önskvärt. Genom en dissekerande läsning av tre filosofer (Kant, Rousseau och Fichte) tar vi oss an problematiken och försöker blottlägga den samhörighet som vi talar om, grundad i en känsla och underliggande politiken och staten. Syftet är att skapa en förståelse för de politiska gränser och möjligheter som samhörigheten utgör en förutsättning för. Tankar om det partikulära och det universella, den mänskliga naturen och gemenskapens betingelser återfinns i våra huvudfilosofer och vi sammanlänkar deras iakttagelser med samtida teoretiker för att sedan kunna säga något om samhörigheten idag. I den avslutande delen av uppsatsen diskuteras hur olika aspekter av samhörigheten kan förstås och hur dess gränser möjligtvis skulle kunna utvidgas.}},
  author       = {{Önnervik, Fredrik and Davidsson, Simon}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Om samhörigheten - Om dess utmaningar, gränser och möjligheter}},
  year         = {{2012}},
}