Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den självklara staten - Sökande efter alternativ utanför den enda dimensionen

Haking, Erik LU and Kytömäki, Erik LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats har till syfte att påvisa en del av de antaganden som idén om staten vilar på samt hur sådana antaganden kan diskuteras med hjälp av statskritisk politisk filosofi. Metoden är en läsning av politiska filosofer som Immanuel Kant, Thomas Hobbes, Pjotr Kropotkin och Mikhail Bakunin där Herbert Marcuses idé om det endimensionella tänkandet går som en röd tråd igenom resonemangen. Våran utgångspunkt är att statens existens inom statsvetenskapen allt för ofta tas för given och att statskritik saknas då det faller utanför ramen för den rådande dimensionen. Diskussionen hålls på ett politiskt teoretiskt plan och leder till uppfattningen om att det finns ett behov av en pågående statskritik och ständigt ifrågasättande av samhällets... (More)
Denna uppsats har till syfte att påvisa en del av de antaganden som idén om staten vilar på samt hur sådana antaganden kan diskuteras med hjälp av statskritisk politisk filosofi. Metoden är en läsning av politiska filosofer som Immanuel Kant, Thomas Hobbes, Pjotr Kropotkin och Mikhail Bakunin där Herbert Marcuses idé om det endimensionella tänkandet går som en röd tråd igenom resonemangen. Våran utgångspunkt är att statens existens inom statsvetenskapen allt för ofta tas för given och att statskritik saknas då det faller utanför ramen för den rådande dimensionen. Diskussionen hålls på ett politiskt teoretiskt plan och leder till uppfattningen om att det finns ett behov av en pågående statskritik och ständigt ifrågasättande av samhällets utformning för att säkerhetsställa att makten hela tiden tvingas legitimera sin existens. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Haking, Erik LU and Kytömäki, Erik LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
endimensionellt tänkande, anarkism, staten, makt, auktoritet
language
Swedish
id
2542277
date added to LUP
2012-06-27 16:40:53
date last changed
2012-06-27 16:40:53
@misc{2542277,
  abstract     = {{Denna uppsats har till syfte att påvisa en del av de antaganden som idén om staten vilar på samt hur sådana antaganden kan diskuteras med hjälp av statskritisk politisk filosofi. Metoden är en läsning av politiska filosofer som Immanuel Kant, Thomas Hobbes, Pjotr Kropotkin och Mikhail Bakunin där Herbert Marcuses idé om det endimensionella tänkandet går som en röd tråd igenom resonemangen. Våran utgångspunkt är att statens existens inom statsvetenskapen allt för ofta tas för given och att statskritik saknas då det faller utanför ramen för den rådande dimensionen. Diskussionen hålls på ett politiskt teoretiskt plan och leder till uppfattningen om att det finns ett behov av en pågående statskritik och ständigt ifrågasättande av samhällets utformning för att säkerhetsställa att makten hela tiden tvingas legitimera sin existens.}},
  author       = {{Haking, Erik and Kytömäki, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den självklara staten - Sökande efter alternativ utanför den enda dimensionen}},
  year         = {{2012}},
}