Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Valfrihetssystem i Lunds kommun - Ur ett organisationsteoretiskt perspektiv

Liljeberg, Matilda LU and Jonson, Annie LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Trots att det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem inom vård- och omsorgsverksamhet är det i dag ca 170 av de svenska kommunerna som infört systemen. Den här uppsatsen behandlar valfrihetssystem inom hemvården i Lunds kommun. Uppsatsens syfte är att utifrån ett organisationsteoretiskt perspektiv ta reda på hur man kan förstå införandet av systemet. Vi tar utgångspunkt i Röviks verktygsperspektiv, baserat på rationalistiskt-ekonomiska grunder, och symbolperspektiv, baserat på institutionellt-sociologiska grunder. Dessa behandlar varför organisationer anammar vissa organisatoriska idéer, så kallade organisationsrecept. Genom intervjuer med politiker från vård- och omsorgsnämnden och kommunfullmäktige i Lunds kommun vill vi,... (More)
Trots att det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem inom vård- och omsorgsverksamhet är det i dag ca 170 av de svenska kommunerna som infört systemen. Den här uppsatsen behandlar valfrihetssystem inom hemvården i Lunds kommun. Uppsatsens syfte är att utifrån ett organisationsteoretiskt perspektiv ta reda på hur man kan förstå införandet av systemet. Vi tar utgångspunkt i Röviks verktygsperspektiv, baserat på rationalistiskt-ekonomiska grunder, och symbolperspektiv, baserat på institutionellt-sociologiska grunder. Dessa behandlar varför organisationer anammar vissa organisatoriska idéer, så kallade organisationsrecept. Genom intervjuer med politiker från vård- och omsorgsnämnden och kommunfullmäktige i Lunds kommun vill vi, utifrån perspektiven, få förståelse för varför kommunen infört valfrihetssystem. Resultatet visar på en svår gränsdragning mellan perspektiven som innebär att det är svårt att avgöra vilka grunder införandet har. Olika ideologiska världsbilder står mot varandra. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Liljeberg, Matilda LU and Jonson, Annie LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
valfrihetssystem, vård- och omsorgsverksamhet, verktygsperspektivet, symbolperspektivet, Lunds kommun
language
Swedish
id
2542294
date added to LUP
2012-06-27 16:46:22
date last changed
2012-06-27 16:46:22
@misc{2542294,
  abstract     = {{Trots att det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem inom vård- och omsorgsverksamhet är det i dag ca 170 av de svenska kommunerna som infört systemen. Den här uppsatsen behandlar valfrihetssystem inom hemvården i Lunds kommun. Uppsatsens syfte är att utifrån ett organisationsteoretiskt perspektiv ta reda på hur man kan förstå införandet av systemet. Vi tar utgångspunkt i Röviks verktygsperspektiv, baserat på rationalistiskt-ekonomiska grunder, och symbolperspektiv, baserat på institutionellt-sociologiska grunder. Dessa behandlar varför organisationer anammar vissa organisatoriska idéer, så kallade organisationsrecept. Genom intervjuer med politiker från vård- och omsorgsnämnden och kommunfullmäktige i Lunds kommun vill vi, utifrån perspektiven, få förståelse för varför kommunen infört valfrihetssystem. Resultatet visar på en svår gränsdragning mellan perspektiven som innebär att det är svårt att avgöra vilka grunder införandet har. Olika ideologiska världsbilder står mot varandra.}},
  author       = {{Liljeberg, Matilda and Jonson, Annie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Valfrihetssystem i Lunds kommun - Ur ett organisationsteoretiskt perspektiv}},
  year         = {{2012}},
}