Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Offentlighet i förändring- en studie av aktörerna och kommunikationen på Twitter

Thörnell Branth, Niki LU and Altmejd, Nina LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats studeras vilka som utgör Sveriges mest inflytelserika twittrare och vilken typ av samtal man kan iaktta att de för. Uppsatsen behandlar Twitters funktion som diskussionsplattform i relation till teorier om offentligheter och medier. För att besvara de ställda frågeställningarna om vilka som kommer till tals på Twitter, vilken karaktär samtalet på Twitter har och på vilket sätt detta får politisk och samhällelig betydelse görs en kvantitativ analys av Sveriges mest inflytelserika twitterkonton och en kvalitativ analys av ett urval av innehållet i två av dessa. Av undersökningens resultat slutleds det att de som kommer till uttryck på Twitter kan kännetecknas som en sorts elit och att samtalet på Twitter är av varierande... (More)
I denna uppsats studeras vilka som utgör Sveriges mest inflytelserika twittrare och vilken typ av samtal man kan iaktta att de för. Uppsatsen behandlar Twitters funktion som diskussionsplattform i relation till teorier om offentligheter och medier. För att besvara de ställda frågeställningarna om vilka som kommer till tals på Twitter, vilken karaktär samtalet på Twitter har och på vilket sätt detta får politisk och samhällelig betydelse görs en kvantitativ analys av Sveriges mest inflytelserika twitterkonton och en kvalitativ analys av ett urval av innehållet i två av dessa. Av undersökningens resultat slutleds det att de som kommer till uttryck på Twitter kan kännetecknas som en sorts elit och att samtalet på Twitter är av varierande karaktär. Dessutom konstateras det att Twitter förefaller utgöra en om en ofullkomlig politisk offentlighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thörnell Branth, Niki LU and Altmejd, Nina LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Habermas, offentlighet, sociala medier
language
Swedish
id
2542430
date added to LUP
2012-06-27 17:01:11
date last changed
2012-06-27 17:01:11
@misc{2542430,
  abstract     = {{I denna uppsats studeras vilka som utgör Sveriges mest inflytelserika twittrare och vilken typ av samtal man kan iaktta att de för. Uppsatsen behandlar Twitters funktion som diskussionsplattform i relation till teorier om offentligheter och medier. För att besvara de ställda frågeställningarna om vilka som kommer till tals på Twitter, vilken karaktär samtalet på Twitter har och på vilket sätt detta får politisk och samhällelig betydelse görs en kvantitativ analys av Sveriges mest inflytelserika twitterkonton och en kvalitativ analys av ett urval av innehållet i två av dessa. Av undersökningens resultat slutleds det att de som kommer till uttryck på Twitter kan kännetecknas som en sorts elit och att samtalet på Twitter är av varierande karaktär. Dessutom konstateras det att Twitter förefaller utgöra en om en ofullkomlig politisk offentlighet.}},
  author       = {{Thörnell Branth, Niki and Altmejd, Nina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Offentlighet i förändring- en studie av aktörerna och kommunikationen på Twitter}},
  year         = {{2012}},
}