Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnor som krossat glastaket : en kvalitativ studie av uppfattningar om det goda ledarskapet

Kahlin, Anna LU and Bångstad, Isabel LU (2012) PEDK01 20121
Education
Abstract (Swedish)
Ledarskap är något som sker i alla organisationer, men alla individer har inte samma förutsättningar att klättra karriärmässigt. Studien har avgränsats till kvinnliga chefer som lyckats ta sig förbi glastaket i olika organisationer. Hur kommer det sig att just dessa kvinnor lyckats klättra så högt hierarkimässigt, medan andra kvinnor stoppas av glastaket? Syftet med studien var att undersöka hur kvinnliga chefer uppfattar sitt eget ledarskap i relation till föreställningen om ett gott ledarskap. Studien är av kvalitativ art och har inspirerats av en fenomenografisk ansats. Åtta kvinnor med höga chefspositioner intervjuades och utifrån dessa intervjuer skapades tre övergripande beskrivningskategorier, kvinnliga egenskaper i kombination med... (More)
Ledarskap är något som sker i alla organisationer, men alla individer har inte samma förutsättningar att klättra karriärmässigt. Studien har avgränsats till kvinnliga chefer som lyckats ta sig förbi glastaket i olika organisationer. Hur kommer det sig att just dessa kvinnor lyckats klättra så högt hierarkimässigt, medan andra kvinnor stoppas av glastaket? Syftet med studien var att undersöka hur kvinnliga chefer uppfattar sitt eget ledarskap i relation till föreställningen om ett gott ledarskap. Studien är av kvalitativ art och har inspirerats av en fenomenografisk ansats. Åtta kvinnor med höga chefspositioner intervjuades och utifrån dessa intervjuer skapades tre övergripande beskrivningskategorier, kvinnliga egenskaper i kombination med manliga för det goda ledarskapet, delaktighet för det goda ledarskapet och utmärkande egenskaper för det goda ledarskapet. I diskussionen applicerades teorin på empirin inom de olika beskrivningskategorierna. Avslutningsvis så diskuterades vilka faktorer som har kunnat påverka att just dessa kvinnor har lyckats krossa glastaket. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kahlin, Anna LU and Bångstad, Isabel LU
supervisor
organization
course
PEDK01 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
nätverk, makt, ledarskap, kvinnor, delegation, fenomenografi
language
Swedish
id
2740514
date added to LUP
2012-06-21 08:24:22
date last changed
2014-09-04 08:37:02
@misc{2740514,
  abstract     = {{Ledarskap är något som sker i alla organisationer, men alla individer har inte samma förutsättningar att klättra karriärmässigt. Studien har avgränsats till kvinnliga chefer som lyckats ta sig förbi glastaket i olika organisationer. Hur kommer det sig att just dessa kvinnor lyckats klättra så högt hierarkimässigt, medan andra kvinnor stoppas av glastaket? Syftet med studien var att undersöka hur kvinnliga chefer uppfattar sitt eget ledarskap i relation till föreställningen om ett gott ledarskap. Studien är av kvalitativ art och har inspirerats av en fenomenografisk ansats. Åtta kvinnor med höga chefspositioner intervjuades och utifrån dessa intervjuer skapades tre övergripande beskrivningskategorier, kvinnliga egenskaper i kombination med manliga för det goda ledarskapet, delaktighet för det goda ledarskapet och utmärkande egenskaper för det goda ledarskapet. I diskussionen applicerades teorin på empirin inom de olika beskrivningskategorierna. Avslutningsvis så diskuterades vilka faktorer som har kunnat påverka att just dessa kvinnor har lyckats krossa glastaket.}},
  author       = {{Kahlin, Anna and Bångstad, Isabel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnor som krossat glastaket : en kvalitativ studie av uppfattningar om det goda ledarskapet}},
  year         = {{2012}},
}