Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kartläggning av kunskaper och skyddsmedvetande hos produktionspersonal i kvartshaltig arbetsmiljö

Lindberg, Lill (2009)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
På ett produktionsföretag som hanterade kvarts i form av sand önskade jag kartlägga vilka kunskaper produktionspersonalen hade om kvartsdamm samt deras skyddsmedvetande på företaget. I kartläggningen ingick att undersöka om personalen hade kunskaper om kvartsdammets egenskaper och hälsorisker och hur man skyddar sig mot dammet på arbetsplatsen genom användning av anvisade andningsskydd och korrekta rengöringsrutiner enligt kvartsföreskriften. Deltagarna i studien var 22 män som i medeltal hade 11 års anställning i företaget. I urvalet ingick all produktionspersonal som var anställd i december 2008 samt fyra reparatörer och två arbetsledare. Metoden var en enkät med 22 övergripande frågor och med sammanlagt 58 slutna svarsalternativ.... (More)
På ett produktionsföretag som hanterade kvarts i form av sand önskade jag kartlägga vilka kunskaper produktionspersonalen hade om kvartsdamm samt deras skyddsmedvetande på företaget. I kartläggningen ingick att undersöka om personalen hade kunskaper om kvartsdammets egenskaper och hälsorisker och hur man skyddar sig mot dammet på arbetsplatsen genom användning av anvisade andningsskydd och korrekta rengöringsrutiner enligt kvartsföreskriften. Deltagarna i studien var 22 män som i medeltal hade 11 års anställning i företaget. I urvalet ingick all produktionspersonal som var anställd i december 2008 samt fyra reparatörer och två arbetsledare. Metoden var en enkät med 22 övergripande frågor och med sammanlagt 58 slutna svarsalternativ. Resultatet visade att personalen väl kände till hälsorisker och kvartsdammets specifika egenskaper. När det gällde skyddsmedvetandet varierade resultatet mer. Användning av andningsskydd som rekommenderades av arbetsgivaren användes konsekvent endast av en liten del av personalen. Större delen av personalen som det gällde angav att de använde ”för det mesta” andningsskyddet. När det gällde rengöringsrutiner visade det att man både använde lämpliga och direkt olämpliga rengöringsmetoder på arbetsplatsen. Fortlöpande information och utbildning om kvartsdamm och kvartsföreskriften är lämpligt att ha på arbetsplatsen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindberg, Lill
supervisor
organization
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
Kvarts, kvartshaltig arbetsmiljö, kvartsdamm, skyddsmedvetande, rengöringsrutiner
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2008-2009,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2861221
date added to LUP
2012-07-06 09:05:24
date last changed
2012-07-06 09:05:24
@misc{2861221,
  abstract     = {{På ett produktionsföretag som hanterade kvarts i form av sand önskade jag kartlägga vilka kunskaper produktionspersonalen hade om kvartsdamm samt deras skyddsmedvetande på företaget. I kartläggningen ingick att undersöka om personalen hade kunskaper om kvartsdammets egenskaper och hälsorisker och hur man skyddar sig mot dammet på arbetsplatsen genom användning av anvisade andningsskydd och korrekta rengöringsrutiner enligt kvartsföreskriften. Deltagarna i studien var 22 män som i medeltal hade 11 års anställning i företaget. I urvalet ingick all produktionspersonal som var anställd i december 2008 samt fyra reparatörer och två arbetsledare. Metoden var en enkät med 22 övergripande frågor och med sammanlagt 58 slutna svarsalternativ. Resultatet visade att personalen väl kände till hälsorisker och kvartsdammets specifika egenskaper. När det gällde skyddsmedvetandet varierade resultatet mer. Användning av andningsskydd som rekommenderades av arbetsgivaren användes konsekvent endast av en liten del av personalen. Större delen av personalen som det gällde angav att de använde ”för det mesta” andningsskyddet. När det gällde rengöringsrutiner visade det att man både använde lämpliga och direkt olämpliga rengöringsmetoder på arbetsplatsen. Fortlöpande information och utbildning om kvartsdamm och kvartsföreskriften är lämpligt att ha på arbetsplatsen.}},
  author       = {{Lindberg, Lill}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kartläggning av kunskaper och skyddsmedvetande hos produktionspersonal i kvartshaltig arbetsmiljö}},
  year         = {{2009}},
}