Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Variabilitet i dikotiskt ANL hos normalhörande - en fråga om kognitiv inhibition, arbetsminne och spektral och temporal upplösning i innerörat?

Magnusson, Olivia (2011) AUD414 20111
Logopedics, Phoniatrics and Audiology
Abstract (Swedish)
Det är känt att många med normal hörsel hör olika bra i omgivande bakgrundsbrus. Vad som inte är lika känt är varför det är så, vilket således utgör syftet med denna studie. Föreliggande studie bygger på fyra olika test: dikotiskt ANL (ANLd), som är ett mått på hur mycket bakgrundsbrus en person är villig att acceptera vid samtidig lyssning till tal, PMTF, som undersöker innerörats spektrala och temporala upplösning, satsbearbetnings- och ordåtergivningstest, som mäter den generella arbetsminneskapaciteten, samt ett kognitivt inhibitionstest i form av ett Flanker-test. Skrivande författare menar att om en person har en bra kognitiv inhibition bör denne även vara bra på att rikta sin uppmärksamhet och därmed undertrycka irrelevant... (More)
Det är känt att många med normal hörsel hör olika bra i omgivande bakgrundsbrus. Vad som inte är lika känt är varför det är så, vilket således utgör syftet med denna studie. Föreliggande studie bygger på fyra olika test: dikotiskt ANL (ANLd), som är ett mått på hur mycket bakgrundsbrus en person är villig att acceptera vid samtidig lyssning till tal, PMTF, som undersöker innerörats spektrala och temporala upplösning, satsbearbetnings- och ordåtergivningstest, som mäter den generella arbetsminneskapaciteten, samt ett kognitivt inhibitionstest i form av ett Flanker-test. Skrivande författare menar att om en person har en bra kognitiv inhibition bör denne även vara bra på att rikta sin uppmärksamhet och därmed undertrycka irrelevant information. Ett bra arbetsminne bör kunna allokera mera resurser till att rikta uppmärksamheten och undertrycka irrelevant information, vilket i sin tur bör avspegla sig i en högre acceptans av bakgrundsbrus vid samtidig lyssning till tal. Undersökningar utfördes även gällande huruvida spektral och temporal upplösning i innerörat kan påverka ANLd indirekt genom dess eventuella koppling till en persons lagomnivå för lyssning till tal. Undersökningen utfördes på totalt 36 kvinnor och män i olika åldrar. Inga förklarande fynd till varför normalhörande har olika värden för ANLd påträffades, men normalmaterial fastställdes för både ANLd och mätmetoden PMTF samt ett nyutvecklat Flanker-test som mäter kognitiv inhibition (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Olivia
supervisor
organization
course
AUD414 20111
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Dikotiskt ANL, Kognitiv inhibition, PMTF, Arb
language
Swedish
id
2969310
date added to LUP
2012-08-08 20:35:08
date last changed
2012-08-08 20:35:08
@misc{2969310,
  abstract     = {{Det är känt att många med normal hörsel hör olika bra i omgivande bakgrundsbrus. Vad som inte är lika känt är varför det är så, vilket således utgör syftet med denna studie. Föreliggande studie bygger på fyra olika test: dikotiskt ANL (ANLd), som är ett mått på hur mycket bakgrundsbrus en person är villig att acceptera vid samtidig lyssning till tal, PMTF, som undersöker innerörats spektrala och temporala upplösning, satsbearbetnings- och ordåtergivningstest, som mäter den generella arbetsminneskapaciteten, samt ett kognitivt inhibitionstest i form av ett Flanker-test. Skrivande författare menar att om en person har en bra kognitiv inhibition bör denne även vara bra på att rikta sin uppmärksamhet och därmed undertrycka irrelevant information. Ett bra arbetsminne bör kunna allokera mera resurser till att rikta uppmärksamheten och undertrycka irrelevant information, vilket i sin tur bör avspegla sig i en högre acceptans av bakgrundsbrus vid samtidig lyssning till tal. Undersökningar utfördes även gällande huruvida spektral och temporal upplösning i innerörat kan påverka ANLd indirekt genom dess eventuella koppling till en persons lagomnivå för lyssning till tal. Undersökningen utfördes på totalt 36 kvinnor och män i olika åldrar. Inga förklarande fynd till varför normalhörande har olika värden för ANLd påträffades, men normalmaterial fastställdes för både ANLd och mätmetoden PMTF samt ett nyutvecklat Flanker-test som mäter kognitiv inhibition}},
  author       = {{Magnusson, Olivia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Variabilitet i dikotiskt ANL hos normalhörande - en fråga om kognitiv inhibition, arbetsminne och spektral och temporal upplösning i innerörat?}},
  year         = {{2011}},
}