Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av diskriminering bland psykiatriska öppenvårdspatienter i Region Skåne

Andersson, Sabina LU and Gasser, Fredrik (2013) VMFM01 20122
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Minst en femtedel av sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa. Trots det visar upprepade studier att det råder negativa attityder i samhället gentemot personer som drabbats av psykisk ohälsa. Syfte: Att undersöka förekomsten av upplevd diskriminering bland psykiatriska öppenvårdspatienter i Region Skåne. Metod: Undersökningen genomfördes i form av telefonintervjuer av 51 psykiatriska öppenvårdspatienter med ett intervjuformulär som utvecklats inom ramen för en internationell studie om diskriminering, den s.k. INDIGO-studien. Resultat: Resultaten visar att erfarenheter av att bli orättvist behandlad var vanligt förekommande relaterat till familj, i samband med vänskapsrelationer och när man sökt hjälp för fysiska hälsoproblem.... (More)
Bakgrund: Minst en femtedel av sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa. Trots det visar upprepade studier att det råder negativa attityder i samhället gentemot personer som drabbats av psykisk ohälsa. Syfte: Att undersöka förekomsten av upplevd diskriminering bland psykiatriska öppenvårdspatienter i Region Skåne. Metod: Undersökningen genomfördes i form av telefonintervjuer av 51 psykiatriska öppenvårdspatienter med ett intervjuformulär som utvecklats inom ramen för en internationell studie om diskriminering, den s.k. INDIGO-studien. Resultat: Resultaten visar att erfarenheter av att bli orättvist behandlad var vanligt förekommande relaterat till familj, i samband med vänskapsrelationer och när man sökt hjälp för fysiska hälsoproblem. En betydande andel rapporterade om att de i olika sammanhang hemlighålligt sina psykiska problem, undvikit nära relationer eller hindrat sig själv från att söka arbete av rädsla för att bli nedvärderad och diskriminerad.
Slutsats: Att ha drabbats av psykisk ohälsa är förbundet med omfattande diskriminering inom en rad olika livsområden. Självstigmatisering är också relativt vanligt förekommande uttryckt i att man hemlighåller sin sjukdom och i att man hindrat sig själv från att inleda nära relationer eller att söka arbete. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Sabina LU and Gasser, Fredrik
supervisor
organization
course
VMFM01 20122
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Psykisk ohälsa, Stigma, Diskriminering, Region Skåne
language
Swedish
id
3403426
date added to LUP
2013-05-29 13:46:54
date last changed
2015-12-14 13:21:29
@misc{3403426,
  abstract     = {{Bakgrund: Minst en femtedel av sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa. Trots det visar upprepade studier att det råder negativa attityder i samhället gentemot personer som drabbats av psykisk ohälsa. Syfte: Att undersöka förekomsten av upplevd diskriminering bland psykiatriska öppenvårdspatienter i Region Skåne. Metod: Undersökningen genomfördes i form av telefonintervjuer av 51 psykiatriska öppenvårdspatienter med ett intervjuformulär som utvecklats inom ramen för en internationell studie om diskriminering, den s.k. INDIGO-studien. Resultat: Resultaten visar att erfarenheter av att bli orättvist behandlad var vanligt förekommande relaterat till familj, i samband med vänskapsrelationer och när man sökt hjälp för fysiska hälsoproblem. En betydande andel rapporterade om att de i olika sammanhang hemlighålligt sina psykiska problem, undvikit nära relationer eller hindrat sig själv från att söka arbete av rädsla för att bli nedvärderad och diskriminerad.
Slutsats: Att ha drabbats av psykisk ohälsa är förbundet med omfattande diskriminering inom en rad olika livsområden. Självstigmatisering är också relativt vanligt förekommande uttryckt i att man hemlighåller sin sjukdom och i att man hindrat sig själv från att inleda nära relationer eller att söka arbete.}},
  author       = {{Andersson, Sabina and Gasser, Fredrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av diskriminering bland psykiatriska öppenvårdspatienter i Region Skåne}},
  year         = {{2013}},
}