Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Handbromsen i för Svenska Cupen

Hallgren, Erik LU (2013) NEKH01 20122
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Detta arbete undersöker om de föreskrifter som ger lag från lägre divisioner automatisk hemmaplan i Svenska Cupen (fotboll) har begränsat de totala intäkter som genereras av hemmalagen i cupen. Rådande föreskrifter för Svenska Cupen gör att majoriteten av matcherna spelas på laget från den lägre divisionens hemmaplan. Data kring publiksnitt och biljettpriser har samlats in för att kunna simulera hur mycket intäkter som uppkommer under en regelrätt omgång av cupen. Dessa intäkter har sedan jämförts med intäkterna från en simulering där hemmaplan istället givits till laget från den högre divisionen. Publiksnitten har justerats så att publiken ökar då lag från lägre divisioner möter lag från högre divisioner på hemmaplan, medan publiken... (More)
Detta arbete undersöker om de föreskrifter som ger lag från lägre divisioner automatisk hemmaplan i Svenska Cupen (fotboll) har begränsat de totala intäkter som genereras av hemmalagen i cupen. Rådande föreskrifter för Svenska Cupen gör att majoriteten av matcherna spelas på laget från den lägre divisionens hemmaplan. Data kring publiksnitt och biljettpriser har samlats in för att kunna simulera hur mycket intäkter som uppkommer under en regelrätt omgång av cupen. Dessa intäkter har sedan jämförts med intäkterna från en simulering där hemmaplan istället givits till laget från den högre divisionen. Publiksnitten har justerats så att publiken ökar då lag från lägre divisioner möter lag från högre divisioner på hemmaplan, medan publiken minskar då lag från högre divisioner möter lag från lägre divisioner på hemmaplan.
Denna metodik upprepades för 2006-2011 års omgångar av Svenska Cupen. För alla år så ökade de totala intäkterna som genererats av hemmalagen då lag från högre serier istället fick hemmaplan. Den genomsnittliga ökningen för alla åren var 42,84%. Detta resultat pekar på att andra föreskrifter än dem rådande är att föredra ur ett ekonomiskt perspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hallgren, Erik LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20122
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Svenska Cupen Sports economics Fotboll Idrotts ekonomi
language
Swedish
id
3438116
date added to LUP
2013-02-12 15:54:17
date last changed
2018-07-12 03:45:06
@misc{3438116,
  abstract     = {{Detta arbete undersöker om de föreskrifter som ger lag från lägre divisioner automatisk hemmaplan i Svenska Cupen (fotboll) har begränsat de totala intäkter som genereras av hemmalagen i cupen. Rådande föreskrifter för Svenska Cupen gör att majoriteten av matcherna spelas på laget från den lägre divisionens hemmaplan. Data kring publiksnitt och biljettpriser har samlats in för att kunna simulera hur mycket intäkter som uppkommer under en regelrätt omgång av cupen. Dessa intäkter har sedan jämförts med intäkterna från en simulering där hemmaplan istället givits till laget från den högre divisionen. Publiksnitten har justerats så att publiken ökar då lag från lägre divisioner möter lag från högre divisioner på hemmaplan, medan publiken minskar då lag från högre divisioner möter lag från lägre divisioner på hemmaplan.
Denna metodik upprepades för 2006-2011 års omgångar av Svenska Cupen. För alla år så ökade de totala intäkterna som genererats av hemmalagen då lag från högre serier istället fick hemmaplan. Den genomsnittliga ökningen för alla åren var 42,84%. Detta resultat pekar på att andra föreskrifter än dem rådande är att föredra ur ett ekonomiskt perspektiv.}},
  author       = {{Hallgren, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Handbromsen i för Svenska Cupen}},
  year         = {{2013}},
}