Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ryska adverb : en studie i grammatikalisering

Trakymaite, Ringaile (2006) RYS054 20061
Russian Studies
Abstract (Swedish)
Denna uppsats har ett tvåfaldigt syfte – dels att diskutera grammatikaliseringens teori och de viktigaste teoretiska problem som denna teori adresserar i fråga om språkutvecklingen; dels att försöka applicera den teoretiska del av grammatikali-sering som man kallar för subjektiviseringsprocess (process of subjectivisation) på en del av de moderna ryska adverb som är motiverade av adjektiv, i sin tur deriverade från substantiv. Studien är baserad på två språkdatabaser: en rysk korpus, som är skapad vid Uppsala Universitet - därför benämnd Uppsala Corpus, UC 1) - samt en korpus ryska intervjutexter, utarbetad vid Tübingens Univer-sitet, TIC som är del av en större databas över ryska texter (Russian Text Corpora) 2). Dessa två har valts för... (More)
Denna uppsats har ett tvåfaldigt syfte – dels att diskutera grammatikaliseringens teori och de viktigaste teoretiska problem som denna teori adresserar i fråga om språkutvecklingen; dels att försöka applicera den teoretiska del av grammatikali-sering som man kallar för subjektiviseringsprocess (process of subjectivisation) på en del av de moderna ryska adverb som är motiverade av adjektiv, i sin tur deriverade från substantiv. Studien är baserad på två språkdatabaser: en rysk korpus, som är skapad vid Uppsala Universitet - därför benämnd Uppsala Corpus, UC 1) - samt en korpus ryska intervjutexter, utarbetad vid Tübingens Univer-sitet, TIC som är del av en större databas över ryska texter (Russian Text Corpora) 2). Dessa två har valts för att följa utvecklingen i både tal- och skriftspråket. UC omfattar sakprosa och skönlitterära texter, medan TIC innehåller intervjuer och därför återspeglar det talade språket bättre.

1) Mer information om denna korpus finns tillgänglig på följande hemsida: www.slaviska.uu.se/korpus.htm.
2) Mer information om denna korpus finns tillgänglig på följande hemsida: www.sfb441.uni-tuebingen.de/b1/korpora.html. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{3458632,
  abstract     = {{Denna uppsats har ett tvåfaldigt syfte – dels att diskutera grammatikaliseringens teori och de viktigaste teoretiska problem som denna teori adresserar i fråga om språkutvecklingen; dels att försöka applicera den teoretiska del av grammatikali-sering som man kallar för subjektiviseringsprocess (process of subjectivisation) på en del av de moderna ryska adverb som är motiverade av adjektiv, i sin tur deriverade från substantiv. Studien är baserad på två språkdatabaser: en rysk korpus, som är skapad vid Uppsala Universitet - därför benämnd Uppsala Corpus, UC 1) - samt en korpus ryska intervjutexter, utarbetad vid Tübingens Univer-sitet, TIC som är del av en större databas över ryska texter (Russian Text Corpora) 2). Dessa två har valts för att följa utvecklingen i både tal- och skriftspråket. UC omfattar sakprosa och skönlitterära texter, medan TIC innehåller intervjuer och därför återspeglar det talade språket bättre. 

1) Mer information om denna korpus finns tillgänglig på följande hemsida: www.slaviska.uu.se/korpus.htm. 
2) Mer information om denna korpus finns tillgänglig på följande hemsida: www.sfb441.uni-tuebingen.de/b1/korpora.html.}},
  author       = {{Trakymaite, Ringaile}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ryska adverb : en studie i grammatikalisering}},
  year         = {{2006}},
}