Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

I Madisons tjänst – En jämförande statistisk analys av vetospelare och korruption i 110 demokratier

Pontàn, Sebastian LU and Bourghardt, Daniel LU (2013) STVA22 20131
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Studien undersöker sambandet mellan antal vetospelare och grad av korruption med en jämförande statistisk analys av 110 demokratier. Vetospelare är de aktörer i den politiska beslutsprocessen vars godkännande behövs för en policyförändring. Den statistiska analysen utgår från Quality of Governments Cross-Section Data Set 2013 och utifrån det har en regressionsanalys genomförts för att undersöka sambandet. Studien visar ett signifikant samband mellan antal vetospelare och grad av korruption, fler vetospelare minskar graden av korruption. Vid kontroll för BNP per capita försvinner sambandet och det visar sig därmed inte vara kausalt. Slutsatsen är att länder med fler vetospelare har lägre grad av korruption men att andra faktorer hos länder... (More)
Studien undersöker sambandet mellan antal vetospelare och grad av korruption med en jämförande statistisk analys av 110 demokratier. Vetospelare är de aktörer i den politiska beslutsprocessen vars godkännande behövs för en policyförändring. Den statistiska analysen utgår från Quality of Governments Cross-Section Data Set 2013 och utifrån det har en regressionsanalys genomförts för att undersöka sambandet. Studien visar ett signifikant samband mellan antal vetospelare och grad av korruption, fler vetospelare minskar graden av korruption. Vid kontroll för BNP per capita försvinner sambandet och det visar sig därmed inte vara kausalt. Slutsatsen är att länder med fler vetospelare har lägre grad av korruption men att andra faktorer hos länder med många vetospelare, så som bättre ekonomiska förutsättningar, gör att graden av korruption är låg. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pontàn, Sebastian LU and Bourghardt, Daniel LU
supervisor
organization
course
STVA22 20131
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
vetospelare korruption demokrati
language
Swedish
id
3787635
date added to LUP
2013-07-01 12:52:41
date last changed
2013-07-01 12:52:41
@misc{3787635,
  abstract     = {{Studien undersöker sambandet mellan antal vetospelare och grad av korruption med en jämförande statistisk analys av 110 demokratier. Vetospelare är de aktörer i den politiska beslutsprocessen vars godkännande behövs för en policyförändring. Den statistiska analysen utgår från Quality of Governments Cross-Section Data Set 2013 och utifrån det har en regressionsanalys genomförts för att undersöka sambandet. Studien visar ett signifikant samband mellan antal vetospelare och grad av korruption, fler vetospelare minskar graden av korruption. Vid kontroll för BNP per capita försvinner sambandet och det visar sig därmed inte vara kausalt. Slutsatsen är att länder med fler vetospelare har lägre grad av korruption men att andra faktorer hos länder med många vetospelare, så som bättre ekonomiska förutsättningar, gör att graden av korruption är låg.}},
  author       = {{Pontàn, Sebastian and Bourghardt, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{I Madisons tjänst – En jämförande statistisk analys av vetospelare och korruption i 110 demokratier}},
  year         = {{2013}},
}