Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att hantera säsongsutmaningar i reseindustrin

Hemberg, Jenna LU and Erlandsson, Fanny (2013) KSKK01 20131
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Service- och reseindustrin har vuxit mycket de senaste decennierna. I samband med det ökar konkurrensen bland företagen på marknaden. Det bidrar till att företag börjat se personalen som en resurs där bra servicekvalitet kan vara ett sätt att särskilja sig från konkurrenter för att skapa ett framgångsrikt företag. Forskning inom Service Management och Human Resource Management beskriver vikten av att värdera sin personal då det är dem som står för levererandet av tjänster. Med ökad konkurrens krävs också en ökad satsning på personal. Serviceperspektivet och Strategisk Human Resource Management beskriver att personalen därför bör ses som en strategisk resurs för företaget för att uppnå företagets mål. För reseindustrin blir det en utmaning... (More)
Service- och reseindustrin har vuxit mycket de senaste decennierna. I samband med det ökar konkurrensen bland företagen på marknaden. Det bidrar till att företag börjat se personalen som en resurs där bra servicekvalitet kan vara ett sätt att särskilja sig från konkurrenter för att skapa ett framgångsrikt företag. Forskning inom Service Management och Human Resource Management beskriver vikten av att värdera sin personal då det är dem som står för levererandet av tjänster. Med ökad konkurrens krävs också en ökad satsning på personal. Serviceperspektivet och Strategisk Human Resource Management beskriver att personalen därför bör ses som en strategisk resurs för företaget för att uppnå företagets mål. För reseindustrin blir det en utmaning eftersom det är en bransch där säsongsanställningar är vanligt förekommande, där personalomsättningen är hög, personalen ofta är ung och lågutbildad. Det leder till fyra utmaningar som Human Resource Management behöver övervinna för att trots dem leverera tjänster av bra servicekvalitet. De fyra utmaningarna beskrivs vara: rekrytering av säsongspersonal, kostnad för utbildning och utveckling, engagemang av säsongsanställda samt förlorad kompetens och erfarenhet vis slutet av säsong. För att se till hur reseindustrin hanterar utmaningarna har empiriskt material i form av en charterarrangör undersökts med hjälp av kvalitativa intervjuer. Därefter dras slutsatser hur charterarrangören arbetar med Human Resource Management för att övervinna utmaningarna och uppnå servicekvalitet. Det konstateras att Human Resource Management är en viktig funktion för service- och reseindustrin där tjänster levereras för att uppnå servicekvalitet. Strategisk Human Resource Management är ett verktyg där företag med hjälp av implementering av mål och vision kan få företaget att arbeta tillsammans mot uppsatta mål för att skapa en konkurrenskraftig arbetskraft. Kunskapsbidraget i denna uppsats är att en charterarrangör trots brist på arbete med Strategisk Human Resource Management kan uppnå servicekvalitet genom att skapa en familjär, personlig företagsatmosfär. Det visar sig också att säsongspersonalen kan känna en brist på kontinuitet när företaget har bristfällig implementering av mål och vision. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hemberg, Jenna LU and Erlandsson, Fanny
supervisor
organization
course
KSKK01 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Säsongsanställning, Human Resource Management, Strategisk Human Resource Management, Servicekvalitet, Reseindustri
language
Swedish
id
3814932
date added to LUP
2013-07-10 14:30:01
date last changed
2013-07-10 14:30:01
@misc{3814932,
  abstract     = {{Service- och reseindustrin har vuxit mycket de senaste decennierna. I samband med det ökar konkurrensen bland företagen på marknaden. Det bidrar till att företag börjat se personalen som en resurs där bra servicekvalitet kan vara ett sätt att särskilja sig från konkurrenter för att skapa ett framgångsrikt företag. Forskning inom Service Management och Human Resource Management beskriver vikten av att värdera sin personal då det är dem som står för levererandet av tjänster. Med ökad konkurrens krävs också en ökad satsning på personal. Serviceperspektivet och Strategisk Human Resource Management beskriver att personalen därför bör ses som en strategisk resurs för företaget för att uppnå företagets mål. För reseindustrin blir det en utmaning eftersom det är en bransch där säsongsanställningar är vanligt förekommande, där personalomsättningen är hög, personalen ofta är ung och lågutbildad. Det leder till fyra utmaningar som Human Resource Management behöver övervinna för att trots dem leverera tjänster av bra servicekvalitet. De fyra utmaningarna beskrivs vara: rekrytering av säsongspersonal, kostnad för utbildning och utveckling, engagemang av säsongsanställda samt förlorad kompetens och erfarenhet vis slutet av säsong. För att se till hur reseindustrin hanterar utmaningarna har empiriskt material i form av en charterarrangör undersökts med hjälp av kvalitativa intervjuer. Därefter dras slutsatser hur charterarrangören arbetar med Human Resource Management för att övervinna utmaningarna och uppnå servicekvalitet. Det konstateras att Human Resource Management är en viktig funktion för service- och reseindustrin där tjänster levereras för att uppnå servicekvalitet. Strategisk Human Resource Management är ett verktyg där företag med hjälp av implementering av mål och vision kan få företaget att arbeta tillsammans mot uppsatta mål för att skapa en konkurrenskraftig arbetskraft. Kunskapsbidraget i denna uppsats är att en charterarrangör trots brist på arbete med Strategisk Human Resource Management kan uppnå servicekvalitet genom att skapa en familjär, personlig företagsatmosfär. Det visar sig också att säsongspersonalen kan känna en brist på kontinuitet när företaget har bristfällig implementering av mål och vision.}},
  author       = {{Hemberg, Jenna and Erlandsson, Fanny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att hantera säsongsutmaningar i reseindustrin}},
  year         = {{2013}},
}