Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tillämpningen av IFRS i EU - Generella mönster mellan medlemsstaterna

Erlandsson, Lina LU and Jensen, Amanda LU (2013) FEKN90 20131
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet med forskningen var att undersöka huruvida det finns generella mönster mellan EUs medlemsstater och hur de tillämpar IFRS regelverk. Fokus var på hur medlemsstaterna tillämpar valmöjligheterna som EU gav i IAS-förordningen gällande tillämpningen av regelverket för andra företag än noterade koncerner. En uppdelning är gjord utefter hur medlemsstaterna tillåter företag att tillämpa IFRS, de är grupperade under alternativen kräver, tillåter eller förbjuder. Information om medlemsstaterna samlades in och presenteras under nio faktorer. Därefter undersöktes sambanden mellan varje faktor och tillämpningen av IFRS. Sambanden presenteras genom en frekvenstabell och testades med hjälp av Fishers exakta test. Fishers test utvisade att endast... (More)
Syftet med forskningen var att undersöka huruvida det finns generella mönster mellan EUs medlemsstater och hur de tillämpar IFRS regelverk. Fokus var på hur medlemsstaterna tillämpar valmöjligheterna som EU gav i IAS-förordningen gällande tillämpningen av regelverket för andra företag än noterade koncerner. En uppdelning är gjord utefter hur medlemsstaterna tillåter företag att tillämpa IFRS, de är grupperade under alternativen kräver, tillåter eller förbjuder. Information om medlemsstaterna samlades in och presenteras under nio faktorer. Därefter undersöktes sambanden mellan varje faktor och tillämpningen av IFRS. Sambanden presenteras genom en frekvenstabell och testades med hjälp av Fishers exakta test. Fishers test utvisade att endast en av faktorernas samband, nationella redovisningsregelverk, bedömdes signifikant. Därav förkastades resterande faktorer, bland annat länken mellan redovisning och beskattning, som exempelvis Nobes (1983) i sin forskning hävdar är relevant. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Erlandsson, Lina LU and Jensen, Amanda LU
supervisor
organization
course
FEKN90 20131
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
IFRS, redovisning, EU, faktorer, IAS-förordningen
language
Swedish
id
3920493
date added to LUP
2013-08-13 14:34:47
date last changed
2013-08-13 14:34:47
@misc{3920493,
  abstract     = {{Syftet med forskningen var att undersöka huruvida det finns generella mönster mellan EUs medlemsstater och hur de tillämpar IFRS regelverk. Fokus var på hur medlemsstaterna tillämpar valmöjligheterna som EU gav i IAS-förordningen gällande tillämpningen av regelverket för andra företag än noterade koncerner. En uppdelning är gjord utefter hur medlemsstaterna tillåter företag att tillämpa IFRS, de är grupperade under alternativen kräver, tillåter eller förbjuder. Information om medlemsstaterna samlades in och presenteras under nio faktorer. Därefter undersöktes sambanden mellan varje faktor och tillämpningen av IFRS. Sambanden presenteras genom en frekvenstabell och testades med hjälp av Fishers exakta test. Fishers test utvisade att endast en av faktorernas samband, nationella redovisningsregelverk, bedömdes signifikant. Därav förkastades resterande faktorer, bland annat länken mellan redovisning och beskattning, som exempelvis Nobes (1983) i sin forskning hävdar är relevant.}},
  author       = {{Erlandsson, Lina and Jensen, Amanda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tillämpningen av IFRS i EU - Generella mönster mellan medlemsstaterna}},
  year         = {{2013}},
}