Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Blackwaters påverkan på amerikansk upprorsbekämpning i Irak: En fallstudie utifrån teorierna "hearts and minds" och "coercion"

Jarlsmark, Nathalie LU and Rothstein, Isabelle LU (2013) FKVA22 20132
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Blackwater är ett amerikanskt militärt säkerhetsföretag som i Irakkriget verkade under anställning av USA:s federala regering. Syftet med denna studie är att undersöka deras påverkan på amerikansk upprorsbekämpning i Irak med fokus på händelser som inträffade 2004 - 2007. Detta görs genom en kvalitativ deskriptiv enfallsstudie som bygger på två teorier som behandlar upprorsbekämpning; ”Hearts and minds” och ”Coercion”. Den förstnämnda har en humanitär inställning och fokuserar på folkligt förtroende och stöd vid upprorsbekämpning. Den andra fokuserar i stället på våld och brutalitet som effektiva metoder och menar att kontroll över befolkningen är att föredra. I analysen, där Blackwaters agerande i Irak analyseras utifrån de två teorierna,... (More)
Blackwater är ett amerikanskt militärt säkerhetsföretag som i Irakkriget verkade under anställning av USA:s federala regering. Syftet med denna studie är att undersöka deras påverkan på amerikansk upprorsbekämpning i Irak med fokus på händelser som inträffade 2004 - 2007. Detta görs genom en kvalitativ deskriptiv enfallsstudie som bygger på två teorier som behandlar upprorsbekämpning; ”Hearts and minds” och ”Coercion”. Den förstnämnda har en humanitär inställning och fokuserar på folkligt förtroende och stöd vid upprorsbekämpning. Den andra fokuserar i stället på våld och brutalitet som effektiva metoder och menar att kontroll över befolkningen är att föredra. I analysen, där Blackwaters agerande i Irak analyseras utifrån de två teorierna, kommer vi fram till att det både finns positiva och negativa synsätt på Blackwaters påverkan på upprorsbekämpningen. De problem som uppstod kan dock inte skyllas på endas Blackwater utan på den amerikanska upprorsbekämpningen i helhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jarlsmark, Nathalie LU and Rothstein, Isabelle LU
supervisor
organization
course
FKVA22 20132
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Blackwater, COIN, Irak, PMSC, USA
language
Swedish
id
4239468
date added to LUP
2014-02-04 19:00:12
date last changed
2014-02-04 19:00:12
@misc{4239468,
  abstract     = {{Blackwater är ett amerikanskt militärt säkerhetsföretag som i Irakkriget verkade under anställning av USA:s federala regering. Syftet med denna studie är att undersöka deras påverkan på amerikansk upprorsbekämpning i Irak med fokus på händelser som inträffade 2004 - 2007. Detta görs genom en kvalitativ deskriptiv enfallsstudie som bygger på två teorier som behandlar upprorsbekämpning; ”Hearts and minds” och ”Coercion”. Den förstnämnda har en humanitär inställning och fokuserar på folkligt förtroende och stöd vid upprorsbekämpning. Den andra fokuserar i stället på våld och brutalitet som effektiva metoder och menar att kontroll över befolkningen är att föredra. I analysen, där Blackwaters agerande i Irak analyseras utifrån de två teorierna, kommer vi fram till att det både finns positiva och negativa synsätt på Blackwaters påverkan på upprorsbekämpningen. De problem som uppstod kan dock inte skyllas på endas Blackwater utan på den amerikanska upprorsbekämpningen i helhet.}},
  author       = {{Jarlsmark, Nathalie and Rothstein, Isabelle}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Blackwaters påverkan på amerikansk upprorsbekämpning i Irak: En fallstudie utifrån teorierna "hearts and minds" och "coercion"}},
  year         = {{2013}},
}