Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Politisk representation vid TTIP-förhandlingar

Lee, Philip LU (2014) STVA22 20141
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats har sökt besvara frågan kring vem som utgör representant för det civila samhället inom ramen för de frihandelsavtalsförhandlingar mellan EU och USA som går under namnet TTIP. Uppsatsen utgör en deskriptiv fallstudie av vem eller vilka aktörer som kan sägas representera det civila samhället inom ramen för den policyförberedande process som leder fram till de faktiska frihandelsavtalsförhandlingarna, samt dessa förhandlingars första två rundor. Analysen har därmed dels sökt besvara frågan om vilka aktörer och deltagare som framträder i den representationsdiskurs som förekommer, men även frågan om vilka möjligheter till representativt deltagande som förhandlingarnas institutionella representationsmekanismer skapat. Genom att... (More)
Denna uppsats har sökt besvara frågan kring vem som utgör representant för det civila samhället inom ramen för de frihandelsavtalsförhandlingar mellan EU och USA som går under namnet TTIP. Uppsatsen utgör en deskriptiv fallstudie av vem eller vilka aktörer som kan sägas representera det civila samhället inom ramen för den policyförberedande process som leder fram till de faktiska frihandelsavtalsförhandlingarna, samt dessa förhandlingars första två rundor. Analysen har därmed dels sökt besvara frågan om vilka aktörer och deltagare som framträder i den representationsdiskurs som förekommer, men även frågan om vilka möjligheter till representativt deltagande som förhandlingarnas institutionella representationsmekanismer skapat. Genom att kombinera en analys av deltagarlistor samt bidrag till offentliga konsultationer och civilsamhälleliga dialoger (CSD) mellan EU-kommissionens generaldirektorat för handelsfrågor – DG TRADE och vad som benämns det civila samhället – har denna uppsats kunnat konstatera att EU-kommissionens arbete med att stärka det civila samhällets roll i dessa policyprocesser som bäst kan beskrivas som bristfällig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lee, Philip LU
supervisor
organization
alternative title
Vem utgör det civila samhället?
course
STVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
politisk representation, det civila samhället, demokratisk legitimitet TTIP, EU-kommissionen
language
Swedish
id
4447802
date added to LUP
2014-07-07 14:39:47
date last changed
2014-07-07 14:39:47
@misc{4447802,
  abstract     = {{Denna uppsats har sökt besvara frågan kring vem som utgör representant för det civila samhället inom ramen för de frihandelsavtalsförhandlingar mellan EU och USA som går under namnet TTIP. Uppsatsen utgör en deskriptiv fallstudie av vem eller vilka aktörer som kan sägas representera det civila samhället inom ramen för den policyförberedande process som leder fram till de faktiska frihandelsavtalsförhandlingarna, samt dessa förhandlingars första två rundor. Analysen har därmed dels sökt besvara frågan om vilka aktörer och deltagare som framträder i den representationsdiskurs som förekommer, men även frågan om vilka möjligheter till representativt deltagande som förhandlingarnas institutionella representationsmekanismer skapat. Genom att kombinera en analys av deltagarlistor samt bidrag till offentliga konsultationer och civilsamhälleliga dialoger (CSD) mellan EU-kommissionens generaldirektorat för handelsfrågor – DG TRADE och vad som benämns det civila samhället – har denna uppsats kunnat konstatera att EU-kommissionens arbete med att stärka det civila samhällets roll i dessa policyprocesser som bäst kan beskrivas som bristfällig.}},
  author       = {{Lee, Philip}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Politisk representation vid TTIP-förhandlingar}},
  year         = {{2014}},
}