Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utvidgat förverkande ur ett rättssäkerhetsperspektiv

Isaksson, Magnus LU (2014) LAGF03 20141
Faculty of Law
Department of Law
Abstract (Swedish)
Denna rättsvetenskapliga uppsats avhandlar utvidgat förverkande enligt Brottsbalken 36:1 b. Institutet gör det möjligt att förverka egendom från brottslig verksamhet då ett förverkandeutlösande brott begåtts, under förutsättning att brottet typiskt sett är ägnat att ge utbyte. Åklagaren behöver inte knyta egendomen till ett specifikt brott utan egendomen kan förverkas om det är klart mera sannolikt att egendomen härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Det gängse beviskravet att det ska vara ställt utom rimligt tvivel gäller således inte. Ett utvidgat förverkande kan komma i konflikt med grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter så som äganderätten och rätten till en rättvis rättegång i artikel 6 i... (More)
Denna rättsvetenskapliga uppsats avhandlar utvidgat förverkande enligt Brottsbalken 36:1 b. Institutet gör det möjligt att förverka egendom från brottslig verksamhet då ett förverkandeutlösande brott begåtts, under förutsättning att brottet typiskt sett är ägnat att ge utbyte. Åklagaren behöver inte knyta egendomen till ett specifikt brott utan egendomen kan förverkas om det är klart mera sannolikt att egendomen härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Det gängse beviskravet att det ska vara ställt utom rimligt tvivel gäller således inte. Ett utvidgat förverkande kan komma i konflikt med grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter så som äganderätten och rätten till en rättvis rättegång i artikel 6 i Europakonventionen. Uppsatsen har därför skrivits utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Den mest framträdande konflikten är dock förknippad med tidigare domars rättskraft. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Isaksson, Magnus LU
supervisor
organization
course
LAGF03 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
utvidgat förverkande, rättssäkerhet, europakonventionen
language
Swedish
id
4449768
date added to LUP
2014-06-17 13:58:31
date last changed
2014-06-17 13:58:31
@misc{4449768,
  abstract     = {{Denna rättsvetenskapliga uppsats avhandlar utvidgat förverkande enligt Brottsbalken 36:1 b. Institutet gör det möjligt att förverka egendom från brottslig verksamhet då ett förverkandeutlösande brott begåtts, under förutsättning att brottet typiskt sett är ägnat att ge utbyte. Åklagaren behöver inte knyta egendomen till ett specifikt brott utan egendomen kan förverkas om det är klart mera sannolikt att egendomen härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Det gängse beviskravet att det ska vara ställt utom rimligt tvivel gäller således inte. Ett utvidgat förverkande kan komma i konflikt med grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter så som äganderätten och rätten till en rättvis rättegång i artikel 6 i Europakonventionen. Uppsatsen har därför skrivits utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Den mest framträdande konflikten är dock förknippad med tidigare domars rättskraft.}},
  author       = {{Isaksson, Magnus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utvidgat förverkande ur ett rättssäkerhetsperspektiv}},
  year         = {{2014}},
}