Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnlig homosexualitet: myt och stereotyp i filmen “Blå är den varmaste färgen”

Varga, Robert LU ; Weidling, Andrea LU and Hedengren, Malin LU (2014) MKVA22 20141
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats var att, genom en undersökning av en specifik populärkulturell medietext, studera hur denna representerar homosexualitet samt vilka myter och stereotyper som via detta uppehålls alternativt ifrågasätts. Den analyserade filmen, ”Blå är den varmaste färgen” (originaltitel: ”La vie d’Adéle”), skildrar ett lesbiskt förhållande mellan två unga kvinnor. För att genomföra analysen användes dels Roland Barthes mytologibegrepp, som grundar sig i semiologin, dels Geiger, Harwood och Hummerts (2006) ramverk av lesbiska stereotyper. Det faktum att vi som uppsatsförfattare alla har olika referensramar och till följd av detta även kanske tolkar filmen på olika sätt hölls i åtanke under hela analysens gång. Detta var enligt vår... (More)
Syftet med denna uppsats var att, genom en undersökning av en specifik populärkulturell medietext, studera hur denna representerar homosexualitet samt vilka myter och stereotyper som via detta uppehålls alternativt ifrågasätts. Den analyserade filmen, ”Blå är den varmaste färgen” (originaltitel: ”La vie d’Adéle”), skildrar ett lesbiskt förhållande mellan två unga kvinnor. För att genomföra analysen användes dels Roland Barthes mytologibegrepp, som grundar sig i semiologin, dels Geiger, Harwood och Hummerts (2006) ramverk av lesbiska stereotyper. Det faktum att vi som uppsatsförfattare alla har olika referensramar och till följd av detta även kanske tolkar filmen på olika sätt hölls i åtanke under hela analysens gång. Detta var enligt vår mening snarare en styrka än en svaghet. Filmen sågs var och en för sig och diskuterades sedan vid gemensamma möten. Analysens resultat blev att filmen både kan anses upprätthålla och ifrågasätta de i samhället rådande myterna och stereotyperna om lesbiska kvinnor. De två lesbiska karaktärerna som representeras i filmen införlivar vissa stereotypa drag och myter, men kan även ur vissa hänseenden anses vara normbrytande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Varga, Robert LU ; Weidling, Andrea LU and Hedengren, Malin LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
homosexualitet, lesbisk, stereotyp, myt, film
language
Swedish
id
4456188
date added to LUP
2014-06-25 07:55:05
date last changed
2014-09-04 08:36:06
@misc{4456188,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats var att, genom en undersökning av en specifik populärkulturell medietext, studera hur denna representerar homosexualitet samt vilka myter och stereotyper som via detta uppehålls alternativt ifrågasätts. Den analyserade filmen, ”Blå är den varmaste färgen” (originaltitel: ”La vie d’Adéle”), skildrar ett lesbiskt förhållande mellan två unga kvinnor. För att genomföra analysen användes dels Roland Barthes mytologibegrepp, som grundar sig i semiologin, dels Geiger, Harwood och Hummerts (2006) ramverk av lesbiska stereotyper. Det faktum att vi som uppsatsförfattare alla har olika referensramar och till följd av detta även kanske tolkar filmen på olika sätt hölls i åtanke under hela analysens gång. Detta var enligt vår mening snarare en styrka än en svaghet. Filmen sågs var och en för sig och diskuterades sedan vid gemensamma möten. Analysens resultat blev att filmen både kan anses upprätthålla och ifrågasätta de i samhället rådande myterna och stereotyperna om lesbiska kvinnor. De två lesbiska karaktärerna som representeras i filmen införlivar vissa stereotypa drag och myter, men kan även ur vissa hänseenden anses vara normbrytande.}},
  author       = {{Varga, Robert and Weidling, Andrea and Hedengren, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnlig homosexualitet: myt och stereotyp i filmen “Blå är den varmaste färgen”}},
  year         = {{2014}},
}