Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet
(2014) MKVA22 20141Media and Communication Studies
- Abstract (Swedish)
- De flesta människor både äter djur och bryr sig om deras välfärd. Sedan otaliga år tillbaka har köttkonsumtion varit en stor del av människans kosthållning och har endast blivit ifrågasatt av en liten minoritet som väljer att inte äta kött. Denna uppsats undersöker i en textanalys ordvalen i tre nyhetsartiklar publicerade i Svenska Dagbladet som skildrar matdjur (de djur som föds upp för att användas i köttproduktion, t.ex. grisar, kor, lamm och höns). Detta för att undersöka huruvida tidningen framställer matdjuren som individer respektive mat. Ordvalen som analyseras är ord som skildrar djur som mat, ord som skildrar djur som individer, ordval som används i samband med expertuttalanden, satssammanbindande ord och ord i indirekta... (More)
- De flesta människor både äter djur och bryr sig om deras välfärd. Sedan otaliga år tillbaka har köttkonsumtion varit en stor del av människans kosthållning och har endast blivit ifrågasatt av en liten minoritet som väljer att inte äta kött. Denna uppsats undersöker i en textanalys ordvalen i tre nyhetsartiklar publicerade i Svenska Dagbladet som skildrar matdjur (de djur som föds upp för att användas i köttproduktion, t.ex. grisar, kor, lamm och höns). Detta för att undersöka huruvida tidningen framställer matdjuren som individer respektive mat. Ordvalen som analyseras är ord som skildrar djur som mat, ord som skildrar djur som individer, ordval som används i samband med expertuttalanden, satssammanbindande ord och ord i indirekta konstruktioner. I analysen framkommer det att djur skildras som både individer och mat, men främst som mat – genom att djur framställs som en vara eller en del i en produktionskedja. Det framgår genom analysen att den rådande ideologin som kan utläsas i artiklarna i Svenska Dagbladet är att se matdjur som matvara. Även en paradoxal hantering av matdjur blir synlig – där det värnas om djurs välfärd samtidigt som de äts.
Författare: Isolde Althini, Helga Burrill och Christine Sandal
Titel: Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet
Institution: Medie- och kommunikationsvetenskap, vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/4456243
- author
- Althini, Isolde LU ; Sandal, Christine LU and Burrill, Helga LU
- supervisor
- organization
- course
- MKVA22 20141
- year
- 2014
- type
- L2 - 2nd term paper (old degree order)
- subject
- keywords
- nyhetstidning, diskurs, djur, köttkonsumtion, individ
- language
- Swedish
- id
- 4456243
- date added to LUP
- 2014-06-13 09:48:26
- date last changed
- 2014-09-04 08:36:07
@misc{4456243, abstract = {{De flesta människor både äter djur och bryr sig om deras välfärd. Sedan otaliga år tillbaka har köttkonsumtion varit en stor del av människans kosthållning och har endast blivit ifrågasatt av en liten minoritet som väljer att inte äta kött. Denna uppsats undersöker i en textanalys ordvalen i tre nyhetsartiklar publicerade i Svenska Dagbladet som skildrar matdjur (de djur som föds upp för att användas i köttproduktion, t.ex. grisar, kor, lamm och höns). Detta för att undersöka huruvida tidningen framställer matdjuren som individer respektive mat. Ordvalen som analyseras är ord som skildrar djur som mat, ord som skildrar djur som individer, ordval som används i samband med expertuttalanden, satssammanbindande ord och ord i indirekta konstruktioner. I analysen framkommer det att djur skildras som både individer och mat, men främst som mat – genom att djur framställs som en vara eller en del i en produktionskedja. Det framgår genom analysen att den rådande ideologin som kan utläsas i artiklarna i Svenska Dagbladet är att se matdjur som matvara. Även en paradoxal hantering av matdjur blir synlig – där det värnas om djurs välfärd samtidigt som de äts. Författare: Isolde Althini, Helga Burrill och Christine Sandal Titel: Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet Institution: Medie- och kommunikationsvetenskap, vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet}}, author = {{Althini, Isolde and Sandal, Christine and Burrill, Helga}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet}}, year = {{2014}}, }