Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans upplevelse av våld på arbetsplatsen

Windén, Victoria LU and Forsgren, Åsa LU (2014) SJSK50 20141
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Våld mot sjuksköterskor är ett globalt fenomen som ökar för varje år. Syftet med föreliggande studie är att belysa sjuksköterskors upplevelser av att utsättas för någon typ av våld på arbetsplatsen. Åtta vetenskapliga artiklar, två kvalitativa och sex kvantitativa, ligger till grund för föreliggande litteraturstudie. Resultatet belyser fyra huvudteman; Psykisk och emotionell påverkan av våldet, fysisk påverkan av våldet, hur våldet påverkar sjuksköterskans arbetsförmåga och arbetsvillkor, samt hur sjuksköterskan uppfattar det stöd som finns att få på arbetsplatsen. Resultatet av denna litteraturstudie visar att våldet påverkar sjuksköterskor både emotionellt och fysiskt vilket kan ge betydande konsekvenser i deras arbetsförmåga och... (More)
Våld mot sjuksköterskor är ett globalt fenomen som ökar för varje år. Syftet med föreliggande studie är att belysa sjuksköterskors upplevelser av att utsättas för någon typ av våld på arbetsplatsen. Åtta vetenskapliga artiklar, två kvalitativa och sex kvantitativa, ligger till grund för föreliggande litteraturstudie. Resultatet belyser fyra huvudteman; Psykisk och emotionell påverkan av våldet, fysisk påverkan av våldet, hur våldet påverkar sjuksköterskans arbetsförmåga och arbetsvillkor, samt hur sjuksköterskan uppfattar det stöd som finns att få på arbetsplatsen. Resultatet av denna litteraturstudie visar att våldet påverkar sjuksköterskor både emotionellt och fysiskt vilket kan ge betydande konsekvenser i deras arbetsförmåga och privatliv. Sjuksköterskor upplever även att det finns ett bristande stöd på arbetsplatsen. Detta kan förbättras genom att varje arbetsplats upprätthåller förebyggande åtgärder, samt skapar förtroende för sjuksköterskorna för att fler fall skall rapporteras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Windén, Victoria LU and Forsgren, Åsa LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sjuksköterskor, Våld på arbetsplatsen, Upplevelser, Emotionell och fysisk påverkan, Arbetsförmåga, Stöd, Prevention
language
Swedish
id
4457290
date added to LUP
2014-06-17 09:15:36
date last changed
2015-12-14 13:21:34
@misc{4457290,
  abstract     = {{Våld mot sjuksköterskor är ett globalt fenomen som ökar för varje år. Syftet med föreliggande studie är att belysa sjuksköterskors upplevelser av att utsättas för någon typ av våld på arbetsplatsen. Åtta vetenskapliga artiklar, två kvalitativa och sex kvantitativa, ligger till grund för föreliggande litteraturstudie. Resultatet belyser fyra huvudteman; Psykisk och emotionell påverkan av våldet, fysisk påverkan av våldet, hur våldet påverkar sjuksköterskans arbetsförmåga och arbetsvillkor, samt hur sjuksköterskan uppfattar det stöd som finns att få på arbetsplatsen. Resultatet av denna litteraturstudie visar att våldet påverkar sjuksköterskor både emotionellt och fysiskt vilket kan ge betydande konsekvenser i deras arbetsförmåga och privatliv. Sjuksköterskor upplever även att det finns ett bristande stöd på arbetsplatsen. Detta kan förbättras genom att varje arbetsplats upprätthåller förebyggande åtgärder, samt skapar förtroende för sjuksköterskorna för att fler fall skall rapporteras.}},
  author       = {{Windén, Victoria and Forsgren, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans upplevelse av våld på arbetsplatsen}},
  year         = {{2014}},
}