Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lever de som de lär? – en studie om högre lärosätens miljöarbete med fokus på resmönster

Nilsson, Maja LU and Lind, Kristina LU (2014) KSKK01 20141
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
På grund av de klimatförändringar som idag råder engagerar sig många verksamheter i miljöfrågor och det har blivit av stor vikt att ta ansvar för en hållbar framtid, utöver att gå med ekonomisk vinst. Samtidigt som dessa miljöfrågor ständigt blir mer och mer aktuella ökar människors resande, både privat och i tjänst. Att vara mobil är en bidragande faktor till klimatförändringarna då resandet bidrar till de ökade utsläppen. Då kunskapsbaserade organisationer reser mycket är det därför av intresse att undersöka hur väl dessa verksamheter tar ansvar gällande miljö. Inte enbart på grund av det stora antalet resor de genomför utan även då de har ansvar för att framtidens företagsledare, det vill säga studenterna, får kunskap om vikten av... (More)
På grund av de klimatförändringar som idag råder engagerar sig många verksamheter i miljöfrågor och det har blivit av stor vikt att ta ansvar för en hållbar framtid, utöver att gå med ekonomisk vinst. Samtidigt som dessa miljöfrågor ständigt blir mer och mer aktuella ökar människors resande, både privat och i tjänst. Att vara mobil är en bidragande faktor till klimatförändringarna då resandet bidrar till de ökade utsläppen. Då kunskapsbaserade organisationer reser mycket är det därför av intresse att undersöka hur väl dessa verksamheter tar ansvar gällande miljö. Inte enbart på grund av det stora antalet resor de genomför utan även då de har ansvar för att framtidens företagsledare, det vill säga studenterna, får kunskap om vikten av miljö-och hållbarhetsarbete.
Studien visar att de undersökta lärosätena arbetar med miljö- och hållbarhet på olika sätt. Genom undersökningen framkommer även att det skiljer sig åt huruvida de lever som de lär eller ej, samt att det för ett av undersökningsobjekten kan talas om att den bedrivs i termer av Greenwashing. Det påvisas även att det är komplext att undersöka offentliga myndigheter trots att de ska vara just det, offentliga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Maja LU and Lind, Kristina LU
supervisor
organization
course
KSKK01 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Hållbarhet, Miljö, Högre lärosäten, Corporate Social Responsibility, Greenwashing
language
Swedish
id
4460333
date added to LUP
2014-06-12 16:58:19
date last changed
2014-06-12 16:58:19
@misc{4460333,
  abstract     = {{På grund av de klimatförändringar som idag råder engagerar sig många verksamheter i miljöfrågor och det har blivit av stor vikt att ta ansvar för en hållbar framtid, utöver att gå med ekonomisk vinst. Samtidigt som dessa miljöfrågor ständigt blir mer och mer aktuella ökar människors resande, både privat och i tjänst. Att vara mobil är en bidragande faktor till klimatförändringarna då resandet bidrar till de ökade utsläppen. Då kunskapsbaserade organisationer reser mycket är det därför av intresse att undersöka hur väl dessa verksamheter tar ansvar gällande miljö. Inte enbart på grund av det stora antalet resor de genomför utan även då de har ansvar för att framtidens företagsledare, det vill säga studenterna, får kunskap om vikten av miljö-och hållbarhetsarbete.
Studien visar att de undersökta lärosätena arbetar med miljö- och hållbarhet på olika sätt. Genom undersökningen framkommer även att det skiljer sig åt huruvida de lever som de lär eller ej, samt att det för ett av undersökningsobjekten kan talas om att den bedrivs i termer av Greenwashing. Det påvisas även att det är komplext att undersöka offentliga myndigheter trots att de ska vara just det, offentliga.}},
  author       = {{Nilsson, Maja and Lind, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lever de som de lär? – en studie om högre lärosätens miljöarbete med fokus på resmönster}},
  year         = {{2014}},
}