Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Avdragsbegränsningar - De svenska avdragsbegränsningarnas förenlighet med mervärdesskattedirektivet

Erlandsson, Lina LU (2014) HARH10 20141
Department of Business Law
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen kommer att undersöka de svenska avdragsbegränsningarna för ingående mervärdesskatt vid utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar förenlighet med mervärdesskattedirektivets artikel 176. Detta görs då förenligheten har ifrågasatts både i doktrin och i ett rättsfall från Kammarrätten. Uppsatsen går igenom artikel 176 i mervärdesskattedirektivet och rättsfall rörande artikeln från EU-domstolen. Därtill undersöks lagrummen som behandlar de svenska avdragsbegränsningarna för mervärdesskatt av just utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar. Slutsaten av denna undersökning är att endast avdragsbegränsningen för mervärdesskatt... (More)
Den här uppsatsen kommer att undersöka de svenska avdragsbegränsningarna för ingående mervärdesskatt vid utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar förenlighet med mervärdesskattedirektivets artikel 176. Detta görs då förenligheten har ifrågasatts både i doktrin och i ett rättsfall från Kammarrätten. Uppsatsen går igenom artikel 176 i mervärdesskattedirektivet och rättsfall rörande artikeln från EU-domstolen. Därtill undersöks lagrummen som behandlar de svenska avdragsbegränsningarna för mervärdesskatt av just utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar. Slutsaten av denna undersökning är att endast avdragsbegränsningen för mervärdesskatt för förvärv eller hyra av personbilar eller motorcyklar som kan anses vara förenlig med artikel 176 mervärdesskattedirektivet. Detta eftersom att undantagets tillämpningsområde för de andra två avdragsbegränsningarna, stadigvarande bostad samt representation och liknande, har utökats och är inte tillräckligt specificerade när det kommer till art eller föremål av den utgift som är begränsad, vilket EU-domstolen inte anser är förenligt med artikel 176 mervärdesskattedirektivet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Erlandsson, Lina LU
supervisor
organization
course
HARH10 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Avdragsbegränsningar, mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet, artikel 176
language
Swedish
id
4463634
date added to LUP
2014-06-12 08:09:03
date last changed
2014-06-12 08:09:03
@misc{4463634,
  abstract     = {{Den här uppsatsen kommer att undersöka de svenska avdragsbegränsningarna för ingående mervärdesskatt vid utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar förenlighet med mervärdesskattedirektivets artikel 176. Detta görs då förenligheten har ifrågasatts både i doktrin och i ett rättsfall från Kammarrätten. Uppsatsen går igenom artikel 176 i mervärdesskattedirektivet och rättsfall rörande artikeln från EU-domstolen. Därtill undersöks lagrummen som behandlar de svenska avdragsbegränsningarna för mervärdesskatt av just utgift för stadigvarande bostad, representation och liknande samt personbilar och motorcyklar. Slutsaten av denna undersökning är att endast avdragsbegränsningen för mervärdesskatt för förvärv eller hyra av personbilar eller motorcyklar som kan anses vara förenlig med artikel 176 mervärdesskattedirektivet. Detta eftersom att undantagets tillämpningsområde för de andra två avdragsbegränsningarna, stadigvarande bostad samt representation och liknande, har utökats och är inte tillräckligt specificerade när det kommer till art eller föremål av den utgift som är begränsad, vilket EU-domstolen inte anser är förenligt med artikel 176 mervärdesskattedirektivet.}},
  author       = {{Erlandsson, Lina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Avdragsbegränsningar - De svenska avdragsbegränsningarnas förenlighet med mervärdesskattedirektivet}},
  year         = {{2014}},
}