Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

”Vägen från onormal till normal” : en semiotisk textanalys av medierepresentationen av funktionshindrade personer genom rollfiguren ”ICA-Jerry”

Hall, Malin LU (2014) MKVA22 20141
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
I ämnet medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet har jag, Malin Hall, genomfört denna B-uppsats med titeln ”Vägen från onormal till normal”- En semiotisk textanalys av medierepresentationen av funktionshindrade personer genom rollfiguren ”ICA-Jerry”. Syftet med uppsatsen avser att studera hur medierepresenationen av funktionshindrade personer kan bidra till att förstärka eller förkasta stereotypa uppfattningar om funktionshinder i samhället. För att få bekräftat vilka stereotypa uppfattningar som cirkulerar i samhället har jag tagit del av tidigare forskning inom området medier och funktionshinder. ICA har genomfört en långvarig reklamkampanj där en av karaktärerna, ICA-Jerry... (More)
I ämnet medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet har jag, Malin Hall, genomfört denna B-uppsats med titeln ”Vägen från onormal till normal”- En semiotisk textanalys av medierepresentationen av funktionshindrade personer genom rollfiguren ”ICA-Jerry”. Syftet med uppsatsen avser att studera hur medierepresenationen av funktionshindrade personer kan bidra till att förstärka eller förkasta stereotypa uppfattningar om funktionshinder i samhället. För att få bekräftat vilka stereotypa uppfattningar som cirkulerar i samhället har jag tagit del av tidigare forskning inom området medier och funktionshinder. ICA har genomfört en långvarig reklamkampanj där en av karaktärerna, ICA-Jerry har en funktionsnedsättning i form av Downs syndrom. Målet har varit att genom att studera ett antal reklamfilmer där ICA-Jerry förekommer, analysera vilka budskap om funktionshindrade personer som framförs genom denna representation. Metoden för analysen är en genomförd semiotisk textanalys. Detta för att kunna avslöja kulturella myter om funktionshinder i reklamen.
Som slutsats har jag kommit fram till att ICA:s representation av funktionshinder genom Jerry kan bidra till att omvärdera stereotypa uppfattningar. Detta eftersom reklamen dramatiserats på ett sådant sätt att de tydliggörs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hall, Malin LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
funktionshinder, media, representation, stereotyper, semiotik
language
Swedish
id
4498522
date added to LUP
2014-06-30 15:54:34
date last changed
2014-09-04 08:36:04
@misc{4498522,
  abstract     = {{I ämnet medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet har jag, Malin Hall, genomfört denna B-uppsats med titeln ”Vägen från onormal till normal”- En semiotisk textanalys av medierepresentationen av funktionshindrade personer genom rollfiguren ”ICA-Jerry”. Syftet med uppsatsen avser att studera hur medierepresenationen av funktionshindrade personer kan bidra till att förstärka eller förkasta stereotypa uppfattningar om funktionshinder i samhället. För att få bekräftat vilka stereotypa uppfattningar som cirkulerar i samhället har jag tagit del av tidigare forskning inom området medier och funktionshinder. ICA har genomfört en långvarig reklamkampanj där en av karaktärerna, ICA-Jerry har en funktionsnedsättning i form av Downs syndrom. Målet har varit att genom att studera ett antal reklamfilmer där ICA-Jerry förekommer, analysera vilka budskap om funktionshindrade personer som framförs genom denna representation. Metoden för analysen är en genomförd semiotisk textanalys. Detta för att kunna avslöja kulturella myter om funktionshinder i reklamen.
Som slutsats har jag kommit fram till att ICA:s representation av funktionshinder genom Jerry kan bidra till att omvärdera stereotypa uppfattningar. Detta eftersom reklamen dramatiserats på ett sådant sätt att de tydliggörs.}},
  author       = {{Hall, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{”Vägen från onormal till normal” : en semiotisk textanalys av medierepresentationen av funktionshindrade personer genom rollfiguren ”ICA-Jerry”}},
  year         = {{2014}},
}