Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kommunicerad närhet - en sociologisk undersökning av intimitetsskapande i icke-monogama relationer

Kvist, Rebecka LU (2014) SOCK01 20141
Sociology
Abstract (Swedish)
Med utgångspunkt i den monogaminorm som är så gott som allrådande i det moderna samhället är syftet med denna undersökning att ta reda på hur intimitet skapas i relationer som går bortom denna norm. Sex personer som har erfarenhet av icke-monogama relationer intervjuas för att synliggöra hur överenskommelser, förväntningar och gränsdragningar bidrar till skapande av närhet och intimitet. Dessa berättelser analyseras med hjälp av teorier om bland annat det moderna kärleksidealets framväxt och de svårigheter som kärleksrelationer möter i individualismens tid. Det är en gemensam och stundom motstridig bild av villkor och möjligheter som träder fram. Studiens resultat visar på att frihet, tillit och kommunikation utgör grunden för att skapa... (More)
Med utgångspunkt i den monogaminorm som är så gott som allrådande i det moderna samhället är syftet med denna undersökning att ta reda på hur intimitet skapas i relationer som går bortom denna norm. Sex personer som har erfarenhet av icke-monogama relationer intervjuas för att synliggöra hur överenskommelser, förväntningar och gränsdragningar bidrar till skapande av närhet och intimitet. Dessa berättelser analyseras med hjälp av teorier om bland annat det moderna kärleksidealets framväxt och de svårigheter som kärleksrelationer möter i individualismens tid. Det är en gemensam och stundom motstridig bild av villkor och möjligheter som träder fram. Studiens resultat visar på att frihet, tillit och kommunikation utgör grunden för att skapa intimitet, medan överenskommelser och regler är av mindre betydelse. Gemensamma överenskommelser fyller dock viktiga funktioner för att skapa den trygghet som krävs för att tillit och intimitet ska uppstå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kvist, Rebecka LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
icke-monogami, poly, intimitet, kärleksrelationer, relationskontrakt
language
Swedish
id
4499389
date added to LUP
2014-06-27 13:19:05
date last changed
2014-06-27 13:19:05
@misc{4499389,
  abstract     = {{Med utgångspunkt i den monogaminorm som är så gott som allrådande i det moderna samhället är syftet med denna undersökning att ta reda på hur intimitet skapas i relationer som går bortom denna norm. Sex personer som har erfarenhet av icke-monogama relationer intervjuas för att synliggöra hur överenskommelser, förväntningar och gränsdragningar bidrar till skapande av närhet och intimitet. Dessa berättelser analyseras med hjälp av teorier om bland annat det moderna kärleksidealets framväxt och de svårigheter som kärleksrelationer möter i individualismens tid. Det är en gemensam och stundom motstridig bild av villkor och möjligheter som träder fram. Studiens resultat visar på att frihet, tillit och kommunikation utgör grunden för att skapa intimitet, medan överenskommelser och regler är av mindre betydelse. Gemensamma överenskommelser fyller dock viktiga funktioner för att skapa den trygghet som krävs för att tillit och intimitet ska uppstå.}},
  author       = {{Kvist, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kommunicerad närhet - en sociologisk undersökning av intimitetsskapande i icke-monogama relationer}},
  year         = {{2014}},
}