Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

The Message is the Medium : luffarsäkra bänkar ur ett ideologiskt perspektiv

Edin, Fredric LU (2014) MKVM13 20141
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka så kallade luffarsäkra bänkar och fenomenet exkluderande design ur ett ideologiskt perspektiv. Uppsatsen inleds med en definition av begreppet ideologi.
Analysens tillvägagångssätt består i studier av exkluderande design samt litteratur- och mediastudier. Grundläggande begrepp som ideologi och hegemoni har analyserats men också frågor som rör exkluderande design, samhällsutveckling, urbana frågor, fattigdom, hemlöshet och annan social problematik. Uppsatsen kommer fram till att en luffarsäker bänk och andra typer av exkluderande design går att betrakta som former av ideologi. De uppfyller tre grundläggande definitioner av ideologi. De döljer maktrelationer, de påverkar människor åsikter och beteenden... (More)
Syftet med uppsatsen är att undersöka så kallade luffarsäkra bänkar och fenomenet exkluderande design ur ett ideologiskt perspektiv. Uppsatsen inleds med en definition av begreppet ideologi.
Analysens tillvägagångssätt består i studier av exkluderande design samt litteratur- och mediastudier. Grundläggande begrepp som ideologi och hegemoni har analyserats men också frågor som rör exkluderande design, samhällsutveckling, urbana frågor, fattigdom, hemlöshet och annan social problematik. Uppsatsen kommer fram till att en luffarsäker bänk och andra typer av exkluderande design går att betrakta som former av ideologi. De uppfyller tre grundläggande definitioner av ideologi. De döljer maktrelationer, de påverkar människor åsikter och beteenden genom sin fysiska utformning och de är delar i en hegemoni som delar in människor i tillräckliga och otillräckliga konsumenter. De otillräckliga demoniseras och avvisas. Uppsatsen beskriver detta som en ekonomisk rensning av moderna västerländska städer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Edin, Fredric LU
supervisor
organization
course
MKVM13 20141
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
language
Swedish
id
4618913
date added to LUP
2014-09-08 10:25:14
date last changed
2014-09-08 10:25:14
@misc{4618913,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka så kallade luffarsäkra bänkar och fenomenet exkluderande design ur ett ideologiskt perspektiv. Uppsatsen inleds med en definition av begreppet ideologi. 
Analysens tillvägagångssätt består i studier av exkluderande design samt litteratur- och mediastudier. Grundläggande begrepp som ideologi och hegemoni har analyserats men också frågor som rör exkluderande design, samhällsutveckling, urbana frågor, fattigdom, hemlöshet och annan social problematik. Uppsatsen kommer fram till att en luffarsäker bänk och andra typer av exkluderande design går att betrakta som former av ideologi. De uppfyller tre grundläggande definitioner av ideologi. De döljer maktrelationer, de påverkar människor åsikter och beteenden genom sin fysiska utformning och de är delar i en hegemoni som delar in människor i tillräckliga och otillräckliga konsumenter. De otillräckliga demoniseras och avvisas. Uppsatsen beskriver detta som en ekonomisk rensning av moderna västerländska städer.}},
  author       = {{Edin, Fredric}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{The Message is the Medium : luffarsäkra bänkar ur ett ideologiskt perspektiv}},
  year         = {{2014}},
}